IVELAND: – Det er en glede å se hvor mange inspirerende unge bønder vi har over det ganske land. Nå er det opp til folket å bestemme hvilke bønder som får plass i finalen. Dette avgjøres gjennom avstemming, sier leder i Norges Bygdeungdomslag, Henrik Nordtun Gjertsen.

Gry-Heidi Omland Honnemyr (33) og Ole Espen Honnemyr (34) driver med melkekyr, øvrig storfe, skog og beite.

Var alvorlig syk

Juryen har blant annet merket seg ekteparets stå-på-vilje. To år etter at de tok over slektsgården Frøysaa i Iveland ble Ole Espen alvorlig syk. Beinmargen hans døde som følge av virus, og han ble liggende over seks måneder på sykehus. Det var i perioder usikkert om han kom til å overleve.

Han var likevel fast bestemt på at han skulle fortsette som bonde, og via webkamera fulgte han sågar med på hva som skjedde i fjøset fra sykehussenga på Ahus i Oslo. Mens han var i isolasjon gjennomgikk han sammen med venner tegningene av nytt fjøs via Teams.

Tilbake for fullt

I dag er Ole Espen tilbake for fullt. Tap av noen fingre og tær som følge av sykdommen, hindrer ham ikke fra å være en aktiv bonde.

Parallelt med at paret venter sitt andre barn, planlegger de å bygge nytt løsdriftsfjøs på gården.

Ole Espen er også leder av Iveland Bondelag.

Det er Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s Norge og Felleskjøpet Agri som står bak kåringen av «Årets unge bonde» som i år arrangeres for 13. gang. Vinneren av konkurransen får 20.000 kroner i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10.000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester. Her kan du stemme.