Det ble solgt ekstra mye hvitvin i Sør-Norge i forrige uke. Det ble solgt ekstra mye hvitvin i Sør-Norge i forrige uke. Foto: Arkiv

Julire­kord for Vinmono­polet

I forrige satte Vinmonopolet ny juli-rekord. Det går generelt mye hvitvin rundt i landet, men i Agder var rødvin mest populært i årets seks første måneder.

I forrige uke solgte Vinmonopolet 2,8 millioner liter alkohol rundt om i landet, noe som er ny ukerekord i juli måned.

– Dette er tall som er en klar indikasjon på at samfunnet gradvis normaliseres. Men det er tydelig at hetebølgen vi har hatt nå, igjen har dratt opp salget, sier kommunikasjonsrådgiver Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet til P4.

Ekstra varmt

I Sør-Norge har det vært svært varmt den siste tiden. Hagen Asp sier at det er solgt ekstra mye hvitvin i områdene hvor det har vært veldig varmt.

For eksempel ble det solgt mest hvitvin på Tjøme, i Risør og Drøbak, hvor hvitvinssalget sto for rundt 38 prosent av det totale salget i forrige uke.

Når de varme temperaturene faller, venter Vinmonopolet en moderat nedgang i salget.

– Da pleier vi å se på salgstallene at det går noe ned. Det regner vi med vil skje også nå, sier hun.

Rødvin topper i Agder

Når det gjelder halvårstallene for Agder så viser de at Vinmonopolet i Lillemarkens i Kristiansand solgte 394.267 liter alkoholholdig drikke i år, og det var rødvin det ble solgt mest av i årets seks første måneder. Hele 332.478 liter rødvin ble båret ut av poldørene i Lillemarkens, og det er 31.035 flere liter rødvin enn første halvår i 2020.

Det ble solgt mest rødvin på Vinmonopolene i Agder første halvår i år. Foto: Frank May / picture alliance

I Vågsbygd setter man også pris på noe rødt i glasset, og der ble solgt over 100.000 liter rødvin fra januar til og med juni i år. I fjor på samme tid ble det solgt «bare» litt over 83.000 liter.

I Vågsbygd opplever man for øvrig en nedgang på seks liter i salget av Genever, og salget av alkoholfri drikke på polet i Vågsbygd «stuper» med 34 liter - en nedgang på fire prosent.

Brennevin i Flekkefjord

Også i Mandal var rødvin mest populært første halvår i år, og det ble solgt litt i overkant av 76.000 liter, 10.000 flere liter rødvin enn på samme tid i fjor. I Mandal kunne man kan også konstatere en nedgang på perlende vin i år, populariteten sank med èn prosent.

I Flekkefjord har brennevinssalget økt med 22 prosent siden i fjor, mens sider ikke er like hot lenger. Der er det en nedgang på tre prosent.

Det kan også nevnes at vodka ikke er like poulært i år som i fjor på Hovden. I første halvår i fjor ble det solgt 1060 liter Vodka, mens i år sank tallet til 1011.

Men musserende vin, derimot, det nytes på Hovden. Tallene viser en økning på hele 95 prosent. Det ble solgt 2 542 liter med bobler på Hovden første halvår i år, mot bare 1 305 liter første halv år i fjor.