KRISTIANSAND: — Human-Etisk Forbund har brennmerket meg og mitt ettermæle, skadet mitt sosiale liv og fraranet meg velferdsgoder, sier Arne Tumyr .

Det var et leserinnlegg som sto på trykk Fædrelandsvennen 6. august 1999 som førte til at Tumyr ble presset ut av rollen som fylkesleder i Vest-Agder. Rettssaken skal starte 20. september og er beregnet å ta tre dager.

Skrøt av Kleppe

I innlegget spådde Tumyr lysende omtale om 100 år for Fremskrittspartiets Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøm. Tumyr sammenlignet deres advarsel mot innvandring med nordmenn som advarte mot nazismen før andre verdenskrig. Han var selv da aktiv i Frp.

— Human-Etisk Forbund insinuerte at innlegget oste av rasisme og menneskeforakt. Grepene for å få meg fjernet som fylkesleder var i strid med forbundets regler, hevder Arne Tumyr.

Tumyr sier til Fædrelandsvennen at forsøk på forlik ikke har ført fram. Saken har vært berammet flere ganger, men blitt utsatt. I stevningen har Tumyr fremmet et erstatningskrav inntil 100.000 kroner. Han sier det også kan være aktuelt med et erstatningskrav. Tumyr krever også at motparten betaler saksomkostningene på rundt 400.000 kroner.

Føler seg ærekrenket

— Jeg ble i ærekrenkende ordelag koblet til nazisme og rasisme og utstøtt fra et fellesskap som hadde vært mitt livssynsmessige forankringspunkt i nærmere 40 år, sier Arne Tumyr, som beskylder forbundet for en venstrepolitisk tolkning av menneskerettighetene fremfor livssynshumanisme.

Tumyr hevder desinformasjon, ulovlige organisasjonsmessige grep og misbruk av foreningsmyndighet ble brukt for å hindre ham i å ta til motmæle. Han hevder forbundets påstand om at han hadde mistet tillit, er usann. Tumyr sier at det er forbundets avvisning av å ta opp hans sak internt i organisasjonen som har tvunget ham til å gå til sak og kreve oppreisning.

Anklagene er spesielt rettet mot sentralstyrets medlemmer og en lokal tillitsvalgt med kommunistisk tilhørighet.

Blant vitnene er Jacob Erstad, Mandal, Leif Stenberg Gausdal, Flekkefjord, Rolf K. Røssaak, Søgne, Jo van der Eyden og tidligere politisk redaktør i Fædrelandsvennen Jon P. Knudsen.

- Er ikke noen sak

Personalansvarlig Erik Jørgensen i Human-Etisk Forbund betegner søksmålet fra Tumyr som meningsløst.

— Forbundet mener Tumyr ikke har noen sak og er forbauset over at den tas opp av retten, sier Jørgensen.

Jørgensen påpeker at Tumyr aldri var ansatt som fylkesleder, men hadde fått oppgaven som et tillitsverv.

— Vår oppfatning er at Tumyr blandet rollene sine som aktivt medlem av Frp og fylkesleder. Blandingen medførte at det ble reist mistillitsforslag. Uten tillit kan man ikke fungere som fylkesleder. Det tok etter vår oppfatning Arne Tumyr konsekvensen av og trakk seg, sier Erik Jørgensen.