KRISTIANSAND: – Jeg får to typer telefoner. Noen ringer før de begynner å lage maten, mens andre tar krisetelefonen rett før klokken fem, forteller Guro Bondestad (25) i Kjøttbransjens Elitelag.

På 23. og 24. desember tar elitelaget og mateksperter fra Opplysningskontoret for kjøtt imot telefoner fra dem som måtte lure på et eller annet i forhold til julematen.

– Hovedsakelig handler spørsmålene om ribbe, men man blir spurt om alt mulig rart, sier Bondestad.

Telefontjenesten holder åpent fra 09.00 til 17.00 begge dagene. Nummeret du ringer er 820 30200. Du blir automatisk satt over til en av ribbevaktenes mobiltelefon, og kanskje treffer du på Guro i det hun forbereder sin egen julemiddag.

– Da jeg gjorde dette i fjor var jeg redd for at det skulle bli stress å kombinere juleforberedelsene mine med telefoner, men det var bare hyggelig. Folk blir så glad når du kan hjelpe dem, sier hun.

Sett bort i fra rett temperatur, hva er ekspertens beste tips for å få en sprø svor?

– Det er viktig å ha ei ribbe med godt fettlag under svoren. Med mager ribbe er det vanskelig å få sprø svor.