BYGLAND: Med fortid som eiendomssjef i Block Watne har han i alle disse årene vært med på å videreutvikle dette vakre hytteområdet i heia bak Ose. 54 hyttetomter er nå bebygd, og ytterligere 63 nye tomter kan bebygges litt lenger inne i heia på østsiden av Reiårsvatnet. Alle de nye tomtene vil få innlagt vann, strøm og parkeringsplass ved hyttedøra. Tomtene vil bli på mellom halvannet og to mål og koste cirka 330.000 kroner, opplyser Hareland. I tillegg vil det påløpe årlige fellesutgifter til brøyting, vedlikehold av vannverk og så videre på cirka 4000 kroner.

Hyttetun

Terje Hareland, som driver firmaet Bygg og Fasadefornyelse i Søgne, er ikke grunneier i området. Det er Signe Ose og Torbjørn Frøysnes som eier grunnen, men Hareland er hyret inn for å planlegge feltet.

Selv har Hareland både hytte, anneks og uthus på tomta si ved Reiårsvatnet. Dette eldste feltet har ikke innlagt vann men vannpost i tomtegrensen. Hans egen positive erfaring med hyttetun danner grunnlaget for reguleringsplanen i det nye feltet. Det tillates et totalt bruksareal på 150 kvadratmeter.

— Dette kan fordeles på tre bygninger med for eksempel 113 kvadratmeter hytte, 25 kvadratmeter anneks/gjestehytte og 12 kvadratmeter uthus, sier Hareland.

Turløyper

Terje Hareland forteller om stor trivsel blant dem som har funnet sitt hytteparadis ved Reiårsvatnet. Her er det mange rogalendinger, kristiansandere og arendalitter. Med en avstand på 12,5 mil fra Søgne har utbyggeren og familie benyttet hytta mye. Fiskerett med stang i Reiårsvatnet koster 200 kroner per hytte. Her drives et utstrakt fiskekultiveringsarbeid med brødrene Arnold og Kjell Mardon Nilsen som pådrivere.

Eiendomssjefen i Kristiansand, Ole Dag Myhrstad, har også hytte ved Reiårsvatnet. Hareland viser fram turkartet fra Statens Kartverk, kartblad Austad 1412-1, med inntegnede vinter- og sommerløyper.

— Myhrstads verk, forteller Hareland om de populære løypene. En dugnadsgjeng har ansvaret for merkingen ute i terrenget. Fjelltoppen Rustfjell er et av de mest populære målene. 1055 meter over havet rager den. Reiårsvatnet ligger 518 meter over havet.

Nær Bortelid

Bortelid i Åseral ligger bare 15-20 kilometers vei vestover, forteller Hareland. På vestsiden av Reiårsvatnet ønsker Bygland kommune at det skal bygges vei til nabokommunen. Hyttefolket er delte i sine oppfatninger om hvorvidt de ønsker gjennomgangsvei forbi fredelige Reiårsvatnet. Det er ikke langt til alpinanlegget i Brokke i Valle for dem som ønsker å stå på ski og brett, sier Terje Hareland. Dermed er ikke Bortelid-anlegget et must lenger.

— Men selvsagt vil verdien på hytteeiendommene øke vesentlig med vei til Åseral, sier Hareland.

Veien opp styggbratte lia fra Ose er imidlertid et problem for hytteeiere med biler uten firehjulstrekk. Den trenger å bli utbedret.

— Vi må iallfall bygge autovern noen steder, sier hytteutvikler Terje Hareland mens vi sakte snegler oss ned igjen til Ose. johs.bjorkeli@federlandsvennen.no