KRISTIANSAND: Flertallet ønsker en mangfoldig by velkommen.

De mener 135 ulike nasjonaliteter er en ressurs for lokalsamfunnet – en ressurs som må synes mer, høres mer og tas mer på alvor.

– Takk og lov for at vi ikke har et samfunn som er «etnisk rent», sa Sps Nils Aurebekk.

– Jeg husker den gang nordmenn trodde utlandet var en dårligere utgave av Norge. Kulturelt mangfold er flott i forhold til den gamle monokulturen, med fordommene om utlendinger og løgnene om oss selv lever dessverre enda, sa Aps Terje Næss.

Bystyrets flertall utrykker stor vilje til å satse på Kristiansand som en by som bobler mer i forhold til ulike kulturuttykk, ulike religioner, livssyn og så videre.

Hege Tallaksen fra Høyre ba offentlige etater og privat næringsliv jobbe med holdningene sine slik at flere innvandrere kan få jobb. Flere mente jobb er utfordring nummer en for å få etniske minoriteter aktivisert i samfunnet.

Vidar Kleppe fra Demokratene og Karina Udnæs fra Frp talte sterkt mot innholdet i planen for internasjonalt mangfold.

Særlig ønsket de å stoppe alle ideer om en egen moské-bygning i Kristiansand. De vil også ha et eget kommunalt program for å sende flyktninger ut av Norge.

Etter et av Kleppes kraftige innlegg mot islamsk fundamentalisme, sa Birte Simonsen med klar adresse til Kleppe:

– Jeg husker da vi var 25.000 i denne byen. Nå er vi 75.000 og vi har til og med lært oss å leve med vestlendinger i bystyret. Måtte mangfoldet bare utvikle seg videre. . . .