KRISTIANSAND: — Jeg ønsker å være med og utvikle landsdelen videre, nå fra denne stolen. Fylkeskommunen vil være en regional utviklingsaktør i tiden fremover, sier NHO-direktøren på Agder, Tine Sundtoft (38).

Hun er en av seks søkere til stillingen som fylkesrådmann i Vest-Agder etter Ulf Engh som nå går av. Fire av søkerne er kvinner. NHO-sjefen seiler opp som favoritt. Hun har profilert seg som varm tilhenger av et felles agderfylke og utstrakt kommunesammenslåing.

— Vi må inn på arenaen og finne områder der vi kan utvikle samspill på tvers av fylkesgrenser, mellom fylkeskommunene, kommunene, og mellom næringsliv og offentlig sektor, sier Sundtoft til Fædrelandsvennen.

Fremtidig regionsjef?

Det er opplagt at hun posisjonerer seg inn mot stillingen som ny administrativ leder eller rådmann for en ny og større region. Det er flertall på Stortinget for å etablere nye regioner, og de kommer enten austegdene vil det eller ikke. Stillingen som fylkesrådmann i Vest-Agder kan være et springbrett og en kandidat til en slik ny lederstilling, om det nå blir for ett Agder eller en større region.

— Jeg har sittet i Distriktskommisjonen og er opptatt av å få til sterke regionale nivåer. Jeg har søkt jobben for å være med og realisere dette. Nå handler det om å forholde seg til virkeligheten og bidra til å gjøre landsdelen attraktiv for innbyggere og næringsliv, slik de fortjener, sier Sundtoft.

— Nok kompetente

En solid utfordrer er Hilde Høynes fra Kristiansand (46), fylkesarbeidssjef i Vest-Agder de siste sju årene.

— En spennende og svært krevende jobb. Dette er utfordring jeg absolutt har lyst på. Om prosessen videre har jeg ikke lyst å mene for mye nå, sier hun. - Søkerlisten viser at Vest-Agder har kompetente kvinner til å bekle en slik stilling i landsdelen, mener Høynes.

Bente Skaare Urdal (38) fra Kristiansand, leder av plan- og utviklingsetaten i Vest-Agder fylkeskommune, har også lyst på jobben.

— Fylkeskommunen spiller en viktig rolle når det gjelder utviklingen i fylket og landsdelen i tiden fremover. Det er en utvikling jeg gjerne vil delta i. Det vil også være spennende å være med og utvikle samarbeidet med næringsliv, kommunene og en region, sier hun.

Natasha Pedersen (32) fra Kristiansand er teologiutdannet og for tiden arbeidssøker.

— Jobben som fylkesrådmann gir mulighet til å sette viktige ting på dagsorden. Det er viktig at kvinner kommer inn i slike posisjoner. Vi trenger et samfunn med mer likevekt, sier hun.

Blant de seks søkerne til stillingen finner vi også Torleif Andreassen (49) fra Kristiansand. Han er i dag regiondirektør i Tollregion Sør-Norge, og konsulent Knut Haaland (56) fra Bekkestua.

Fylkestinget i Vest-Agder avgjør saken i sitt møte tirsdag 21. juni.