OSLO: Det er registrert 1567 nordmenn med salmonellainfeksjon i 2004. Rundt 80 prosent av disse ble smittet i utlandet, på reise i de mest populære feriemålene.Av de 1567 som ble smittet i 2004, er 345 smittet i Norge. Dette er en økning på nærmere 100 personer fra 2003, og det høyeste tallet for innenlandssmitte siden 1987. Økningen antas å ha sammenheng med utbruddet på sykehuset i Kristiansand og et landsomfattende utbrudd knyttet til import av ruccola-salat. Dette skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding. Utenlands

Rundt 80 prosent av alle er smittet i utlandet. De fleste er smittet i Spania (222), Hellas (120), Thailiand (114), Tyrkia (78) Portugal (57) og Egypt (56). Disse landene sto for 57 prosent av de utenlandssmittete tilfellene, men er også de mest populære reisemålene for nordmenn. Det har vært en nedgang i antall tilfeller fra Spania de siste årene, mens antallet fra de andre landene har vært ganske stabilt. Det er ukjent om dette skyldes endringer i reisemønstret, eller endring i risiko i de ulike landene. Smittemåte

Salmonella er en bakterie som smitter til mennesker fra dyr, oftest via infisert mat. Bakterien vokser i lettbedervelige matvarer som lagres uten tilstrekkelig kjøling. Bakterien vokser ikke ved kjøleskapstemperatur og dør ved varmebehandling som for eksempel koking og pasteurisering. Salmonella kan overleve i lang tid i tørre matvarer som krydder og tørrmelk. — Norsk mat inneholder generelt svært lite salmonella i forhold til andre land. De vanligste smittekildene i Norge er fra småfugl, og pinnsvin på vestlandet, som hver forårsaker 20 - 40 diagnostiserte tilfeller årlig. I tillegg kommer smitte fra personer som er blitt syke ved utenlandsreiser, sier Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet. Mattilsynet regner med at smitten på sykehuset i Kristiansand fulgte med en kjøkkenansatt som hadde vært i utlandet.Vanlige symptomer på salmonellainfeksjon er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og feber.