KRISTIANSAND: Den nå 18 år gamle gutten av somalisk bakgrunn, var en av de tre barneranerne som i mai i fjor ranet berusede personer i Kvadraturen for penger.

23. august ble han i Kristiansand tingrett dømt til ett år og to måneders fengsel. På grunn av hans helt spesielle bakgrunn, ble hele dommen gjort betinget med tre års prøvetid.

Bare to uker etter, 8. september, var han en av fire som oppførte seg på en slik måte i gullsmedforretningen til Hodne i Markens, at politiet ble tilkalt. Da politiet kom, slo han i luften med et belte. Han opptrådte i følge dommen svært aggressivt. Under pågripelsen forsøkte han to ganger å sparke en politimann. Han satte seg også kraftig til motverge da en annen politibetjent forsøkte å få ham inn i politibilen.

15. november ble han pågrepet igjen og spyttet da på en politikvinne. Det skjedde etter at han sammen med en kamerat hadde slått en bussjåfør flere ganger med knyttet hånd. Kameraten hadde et busskort som ikke kunne benyttes. Det reagerte kameraten på og gikk til angrep. 18-åringen kom og hjalp til.

18-åringen har store problemer med hørselen, tale og språk. På grunn av hørselsskade, har han ikke utviklet sitt eget morsmål, somalisk. Det skyldes at det i hans hjemland ikke ble tatt hensyn til hans spesielle behov.

Han er alene i Norge, har ingen familietilknytning og har i følge barneraner-dommen fra i fjor vært utsatt for massiv trakassering.

— Som følge av handikapet sitt har han også problemer med å oppfatte og forstå de enkleste sosiale og samfunnsmessige begrep, står det i den siste dommen mot ham.

Disse forholdene gjør at han nå får en fellesstraff med barneraner-dommen på ett år og fire måneders fengsel. En måned av denne må han sone i fengsel.

I følge dommen er 18-åringen nå inne i en positiv utvikling. På grunn av rehabiliteringssituasjonen hans, gjøres det meste av dommen mot han igjen betinget av Kristiansand tingrett. Og det han må sone, bør tilpasses rehabiliteringen.

svein.versland@fedrelandsvennen.no