KRISTIANSAND: — Tidligere har vi feiret i lokalet vårt i Festningsgata, men nå har det blitt flere muslimer i Kristiansand, så dermed må vi bruke Arbeideren eller hallen på Odderøya, sier forstander Akmad Ali i Muslimsk Union i Agder. Det var han som forrettet feiringen av Eid ul-Adha da 400 muslimer var samlet på Arbeiderforeningen fra klokka 0930 til 1600 i går.

Eid ul-Adha er den ene av to store, muslimske feiringer. Den andre er Eid ul-Fitr som markerer avslutningen på Ramadan.

Bakgrunnen for Eid ul-Adha er for det første at det er en offerfest.

— Ibrahim drømte at gud ville at han skulle ofre sin sønn Ismail. Sønnen sa at dersom det var guds vilje, så var han klar. Men da Ibrahim forsøkte å bruke kniven, skar den ikke Ismail. I stedet kom en engel med et lam fra paradis, sier Akmad Ali. Dersom noen synes historien høres kjent, dreier den seg altså om dem som i kristen tradisjon heter Abraham og Isak.

For å markere Eid ul-Adha, spleiser muslimene på å ofre et dyr som fortæres under festen.

— Det skjer ved at jeg for eksempel sender penger hjem til Pakistan hvor jeg kommer fra, og ber dem bruke det på et dyr som skal ofres. Så deles dyret i tre deler. En del til de fattige, en til familien og en til slektningene, forklarer Akmad Ali som sammenligner festen med den kristne julefeiringen.

Den andre grunnen til at Eid al-Adha feires er at pilegrimsreisen for dem som drar til Mekka i år avsluttes denne dagen.