OSLO: Klokken 09 i formiddag var det ekstraordinært statsråd på Slottet hvor kong Harald fortalte statsminister Jens Stoltenberg hva prinsens skal hete.

17 minutter senere kom Norges statsminister ut på Slottsplassen og annonserte navnet.

I forkant hadde de fleste trodd navnet ville bli Olav, etter prinsens oldefar.

Prins Sverre Magnus så dagens lys lørdag morgen, veide nesten fire kilo og målte 52 centimeter. Han er nummer tre i arverekken til Norges trone.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon våknet halv syv lørdag morgen og var på Rikshospitalet allerede en time senere.

— Det gikk raskt og var veldig spennende. Jeg var mye roligere denne gangen enn sist, men en får en del adrenalin, sa kronprins Haakon til pressen.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har 10.377 nordmenn Sverre som første fornavn. Det er 69 menn som har Sverre Magnus som fornavn.

Prinsens navn Sverre Magnus er en kombinasjon av Sverre, som er av norrøn opprinnelse, og Magnus som skal skrive seg fra året 1024, da Olav den helliges sønn ble oppkalt etter Carolus Magnus, Karl den store.

Sverre var i begynnelsen et tilnavn av sverra (svirre, henge rundt), og betyr villstyring. Navnedagen er 9. mars, og er til minne om 40 kristne romerske soldater som ble drept i byen Sebaste i Armenia under keiser Licinius. Soldatene ble plassert nakne på isen og var døde neste dag.

Magnus skal skrive seg fra året 1024, da Olav den helliges sønn med tjenestepiken Alvhild ble oppkalt etter Carolus Magnus, Karl den store. Magnus betyr stor på latin. Navnedagen er 16. april, en dag som har vært høytid til minne om orknøyjarlen Magnus Erlendsson.