KRISTIANSAND: Den 31 år gamle mannen var samboer med barnets mor inntil for drøyt to år siden. Da forholdet tok slutt, overtok 31-åringen omsorgen for den da sju måneder gamle gutten.

Mannen hadde stor glede av forholdet til gutten han trodde var sin egen. Men i høst gjorde en annen mann krav på farskapet. En farskapstest viste at ingen av de to mennene var guttens biologiske far, melder NRK.

Dermed mister 31-åringen omsorgen for gutten han har oppdratt som sin egen sønn. Moren vil ha ham tilbake, men det sier barnevernet nei til. Gutten ender dermed i fosterhjem.

31-åringen får ikke være fosterfar siden han er enslig og har dårlig økonomi. I tillegg legger barnevernet vekt på at samarbeidet med moren er vanskelig. 31-åringen ønsker å bli tilkjent farskapet, men det er umulig etter dagens lovverk.

Eksperter reagerer sterkt på behandlingen 31-åringen nå får.

– Denne saken viser at menn ofte blir rettsløse når samboerskap ryker, sier psykologiprofessor Frode Thuen ved Universitetet i Bergen.

– Men også barn blir rettsløse i forhold til de sosiale fedrene de har knyttet seg til dersom mennene ikke har vært gift med barnets mor, sier han til NRK. (©NTB)