Oslo: Verst er det for jentene, viser en studie som tar utgangspunkt i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, melder forskning.no.

Hvert år opplever rundt 25.000 norske barn at foreldrene flytter fra hverandre. Derfor vil selv en liten økt risiko for psykiske og sosiale problemer bety at mange barn rammes.

Verst for jenter

Doktorgradsstipendiat Ingunn Størksen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt har undersøkt hvordan ungdommers psykiske helse påvirkes av å vokse opp med skilte foreldre.

Blant de eldste jentene med skilte foreldre i studien var det 40 prosent som hadde symptomer på angst og depresjon. De hadde også generelt et dårligere selvbilde og opplevde lavere tilfredshet og hadde flere skoleproblemer enn andre jenter.

Gutter med skilte foreldre hadde også flere tilpasningsproblemer enn andre gutter, men forskjellene økte ikke gjennom ungdomsårene, slik tilfellet var blant jentene.

Mer psykisk stress

Forskerne målte ungdommenes symptomer på angst og depresjon, skoleproblemer, selvbilde og generell tilfredshet med tilværelsen i 1997, og gjentok de samme spørsmålene i 2001. – Vi fant at barn av skilte foreldre rapporterte mer psykisk stress, større skoleproblemer, lavere selvbilde og en generelt lavere tilfredshet enn barn som ikke hadde opplevd samlivsbrudd. Dette gjaldt på begge tidspunkt, opplyser Ingunn Størksen til forskning.no.

– Blant jentene så vi at forskjellen mellom gruppene økte igjennom ungdomsårene, sier hun.

Forskerne undersøkte spesielt effekten av fars samvær med barna etter skilsmissen, som ser ut til å være avgjørende for hvilke konsekvenser skilsmissen får.

Resultatene tyder på at fars fravær har større konsekvens for guttene, som kan ha større behov for daglig kontakt med en mannlig rollemodell. Samtidig kan det tenkes at gutter har større problemer med å inngå og opprettholde tette relasjoner i ungdomstiden. (©NTB)