ARENDAL: Retten finner 35-åringen skyldig i både brann, planlegging av drap og forsikringbedrageri.

— Hun har vist et fast forbrytersk forsett ved først å tenne på huset hun bodde i med sine tre barn. Deretter har hun forsøkt å rydde av veien mannen som kunne avsløre henne, ved bruk av en ung, ressurssvak jente. Videre har hun fått en ung jente til å forklare seg falsk. I tillegg dømmes hun for forsikringsbedrageri.

Dommen falt i Aust-Agder tingrett fredag klokken 11. 35-åringen er også dømt for å satt fyr på huset hun tidligere eide. Hun må betale 800.000 kroner i erstatning til Vesta Forsikring.

Ble brukt

Dommen mot 16 åringen blir gjort betinget med prøvetid på to år. Retten konstaterer at hun har lav IQ, på 79, og mener hennes lave fungeringsnivå må anses som årsaken til at hun ukritisk inngikk slik avtale.

«Hun hadde ikke noe motiv, hun var ung og hun ble brukt av NN (35-åringen, red.anm.)», skriver sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy.

- Manipulerende

Retten skjerper straffen overfor 35-åringen fra aktors påstand på 2 år og 6 måneder til 3 år.

«For retten fremstår NN som manipulerende og styrende. Hun har briukt personer rundt seg som ikke er spesielt ressurssterke. Dette gjelder særlig NN(meddømt), N2 (påtenkt medbrannstifter og planlagt drapsoffer) og N3 (barnevakt som ble overtalt til å vitne falskt».

Nektet

Dette er første gang at noen blir dømt for å planlegge drap i Norge. Tingretten mener det er bevist at kvinnen fikk med seg den da 15 år gamle jenta til å planlegge drapet på kvinnens 38 år gamle kamerat. Drapsplanleggingen skal ha skjedd i november i fjor.

Begge de to tiltalte nektet straffskyld da rettssaken startet i Aust-Agder tingrett mandag i forrige uke.