LYNGDAL: — Dersom andre ødelegger folks eiendom er det en selvfølge at de må utbedre skadene. Det vil koste rundt én million kroner å tilbakeføre tomten slik den var, men Statens vegvesen tilbyr bare foreldrene mine skarve 15.000 kroner i erstatning. Det kan de bare glemme, sier Harald Markvardsen.

Det var han selv som på vegne av foreldrene etter to måneder måtte gjøre Statens vegvesen oppmerksom på at de i april hadde sprengt bort 130 kvadratmeter av tomta foran hytta som ligger høyt oppe i lia ved Omdalsstrand, der det bygges ny riksvei 43-trasé nede ved sjøen. Byggeleder Egil Tveide i Statens vegvesen beklager at entreprenøren på anlegget har foretatt et inngrep på privat grunn som ikke var forutsatt i reguleringsplanen og at grunneier ikke ble kontaktet etter fadesen.

Aksepterer ikke erstatningen

I tillegg til den delen som ble sprengt vekk, må det bygges en sikringsmur og gjerde inne på hyttetomta langs den stupbratte skjæringen.

På hyttetomta ved siden av Markvardsen ble det sprengt vekk et enda større areal. Statens vegvesen har et halvt år etter «uhellet», heller ikke kommet til enighet med hytteeieren.

Siden Harald Markvardsen på vegne av sine foreldre ikke aksepterer 15.000 kroner i erstatning, truer Statens vegvesen nå med å omregulere den delen av hyttetomten som ble sprengt bort til veiformål.

Vil omregulere

I et brev fra byggeleder Egil Tveide heter det at de som siste mulighet vil få hånd om arealet til å sikre veiskjæringen ved å foreslå en omregulering av arealet til veiformål og deretter gå til ekspropriasjon.

— Det er helt uaktuelt for oss å bruke én million kroner av statens penger på å bygge en kjempemur foran hytta, sier Egil Tveide.

— Trusselen om å utvide reguleringsplanen for å kunne avspise hytteeierne med en ekspropriasjonserstatning fremstår i beste fall som useriøs, sier advokat Magnus Grøsfjeld som representerer Haralds Markvardsen.

Advokaten mener at en omregulering for å legitimere et ulovlig inngrep vil være et klart misbruk av reguleringsmyndigheten.