OSLO: — Det er synd. Vi skulle gjerne hatt en komitéleder fra Agder. En slik posisjon er viktig for en landsdel, sier Jon Lilletun (KrF).

I går fordelte de siste partiene sine representanter på de 13 ulike komiteene, og dermed ble også de tunge ledervervene for komiteene besatt. Men Sørlandet led her samme skjebne som da Stoltenberg og kompani satte sammen regjeringen: Ingen politikere fra Agder ble funnet tunge nok.

Tyngde

— Som komitéleder får man en helt annen tyngde i egen stortingsgruppe, og dermed vil man også kunne tale egen landsdels sak med større autoritet, sier Lilletun.

Ledervervene for komiteen fordeles i henhold til partienes størrelse. Ap får, som største parti, ledervervene for fire komiteer. Deretter følger Frp med tre komitéledere, Høyre med to, mens SV, KrF, Sp og Venstre får en komitéleder hver.

Disse vervene går ofte til politikere med lang fartstid, og etter høstens valg er hele fem av ti på Agder-benken ferske stortingsrepresentanter. Men én av de nyvalgte komitélederne for Ap er Anne Marit Bjørnflaten fra Troms, som skal lede justiskomiteen.

I tillegg er det nå endelig klart at det heller ikke blir noen fra Agder å finne blant de parlamentariske lederne i de nye stortingsgruppene.

— Dette er beklagelig. Og når en ser det i sammenheng med at vi heller ikke er med i regjeringen, er det helt klart negativt for Agder. En komitéleder har en viktig posisjon, og vil i mange sammenhenger kunne være av betydning for en landsdel, sier Frps Torbjørn Andersen fra Aust-Agder.

— Hvorfor har da ingen fra Sørlandet nådd opp?

— Det er nok en kombinasjon av tilfeldigheter og mangel på kandidater fra vår landsdel, kandidater som har den rette kompetansen, mener Andersen.

- Lær av Nord-Norge

Også Inger Løite (Ap, Aust-Agder) beklager at ingen fra Agder-benken ble leder for en komité.

— Det er jo synd. Men samtidig er det jo en stor kabal som skal gå opp. Vi må heller komme sterkere tilbake når resten av statssekretærene skal utnevnes, sier Løite.

— Vi skulle selvsagt gjerne hatt en komitéleder, men politikk er nå en gang viktigere enn personer, sier Rolf Terje Klungland (Ap, Vest-Agder). Han viser til at tidligere statsråd Gunnar Berge, etter å ha hatt mange topposisjoner sa: Uansett hvor jeg har vært, har makten vært andre steder.

Klungland mener det tar lang tid å bygge opp politikere av nasjonalt format, og at sørlendinger må bli flinkere til å bygge hverandre opp.

— Se på andre landsdeler, som Nord-Norge. Der er de mye flinkere til dette, sier Ap-politikeren.

Her havnet de

Dette er komité-fordelingen for representantene på Agder-benken:

Vest-Agder

Henning Skumsvoll (Frp): Forsvarskomiteen

Åse Schmidt (Frp): Utdanningskomiteen

Rolf Terje Klungland (Ap): Finanskomiteen

Jon Lilletun (KrF): Utenrikskomiteen

Peter Gitmark (H): Finanskomiteen

Anne Margrethe Larsen (V): Utenrikskomiteen

Aust-Agder:

Freddy de Ruiter (Ap): Utdanningskomiteen

Inger Løite (Ap): Kommunalkomiteen

Torbjørn Andersen (Frp): Energi- og miljøkomiteen

Åse Gunhild Woie Duesund (KrF): Arbeids- og sosialkomiteen