ARENDAL: — Vi er litt stolte av det vi har fått til med begrensede midler.Thor Brekke, inspektør og sjef i Arendal fengsel, tar oss med på en liten omvisning i fengselets flunkende nye åpne avdeling, som tas i bruk førstkommende mandag. Det er hektisk aktivitet i korridorene. Gulv vaskes og utstyr skal på plass før innvielsen.De 13 heldige innsatte som får plass her, kan glede seg til enerom på ni kvadratmeter, kunst på veggene, innredning i massiv bøk, eget tv, og Ekornes svanemadrass på sengen. Dessuten får de fellesrom med myke sofaer og en befriende fin utsikt mot Arendal.I underetasjen venter arbeidsrom, grupperom og et lyst og trivelig snekkerverksted. Overraskelse

— Det er noe ganske annet enn det vi er vant med, bekrefter Thor Brekke.Den gamle åpne avdelingen, som nå er revet, var i elendig forfatning. De fangene som kommer fra den gamle avdelingen, vil få seg litt av en overraskelse når de flytter inn mandag.- Den gamle fengselsavdelingen var gammel og nedslitt, kald og trekkfull. Fangene måtte ta til takke med firemannsrom, det var bare et par toaletter på deling, og et utrivelig fellesrom med et biljardbord i midten, forteller Brekke. - Det ideelle fengsel i Frps verden, med andre ord?- Kanskje det, men vi mente det ikke var forsvarlig å drive fengsel i de gamle lokalene. Hadde vi ikke fått penger til nytt, så hadde jeg beordret anlegget stengt, sier Brekke.Han sier det har vært jobbet hardt og lenge for å presse ned prisen. - Alt treinteriøret har vi laget selv på snekkerverkstedet. Det er ikke himling i taket, og veggene er enkle og hvite. Trimrommet vårt har vi ennå ikke tatt oss råd til å utstyre, sier han. For fint?

Men likevel er det blitt kriminelt fint i Arendal fengsels nye åpne avdeling. Kanskje litt for fint?- Det er ikke et poeng i seg selv å gjøre soningen så meningsløs og utrivelig som mulig. Tvert om er det vår ambisjon å hjelpe innsatte til å komme på rett kjøl, slik at de kan starte på et nytt liv etter soningen, sier Brekke.Han forteller at det ikke blir noen kjære mor i det nye åpne fengselet i Arendal.- Her vil vi bare ha innsatte som er motivert for å gjøre noe med livet sitt. De skal opp tidlig om morgenen, og være på jobb eller skole hele dagen. Vi har undervisningsrom og grupperom, hvor de innsatte skal kurses eller ha gruppearbeid.Brekke forteller at det legges opp til en krevende soning. - Her kan folk ta fagbrev mens de soner. De må også jobbe med seg selv på det personlige planet. Vi kjører gruppearbeid, hvor de tvinges til å ta et oppgjør med sin egen kriminelle livsstil, sier han.