For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Jeg føler meg diskriminert. Dette er et angrep på folkestyret som jeg ikke finner meg i. Jeg krever en beklagelse fra innehaver Paal Lidi, sier Vige.

Det får han ikke. Lidi sier til Fædrelandsvennen at han støtter de av hans ansatte som ikke orker å betjene politikere som motarbeider Price Club.

— For meg må Vige bare handle. Men mine ansatte kjemper for arbeidsplassene sine. Og Vige gjør jo hva han kan for at de skal forsvinne. Så jeg forstår dem godt, sier Lidi på telefon fra Danmark hvor han satt værfast mandag.

Bortvist to ganger

Vige ble første gang bortvist for fire uker siden. Da forklarte han seg om sine politiske synspunkter

— Deretter fikk jeg lov til å betale. Jeg trodde dermed de hadde skjønt, og at saken var ute av verden. Men lørdag var det i gang igjen, forteller Vige. Mens han gikk og handlet litt mat sammen med kona, kom en butikkansatt bort til ham med følgende beskjed:

«Forsto du ikke hva jeg sa til deg forrige gang».

Vige ble bedt om å legge alle varene tilbake på plass og forlate butikken.

— Jeg sa at min kone, stakkars, ikke har noe med mitt politiske virke å gjøre. Jeg ba om at hun fikk betale. Hun ble først nektet, men senere ga de seg. Deretter ble vi begge geleidet ut av butikken med beskjed om at vi heretter er uønsket, forteller Vige, som synes situasjonen var både flau og ubehagelig.

Strid om størrelse

Striden står om utvidelse av Price Club. Lidi fikk politikernes ja til å utvide butikken til over det dobbelte, til over 10.000 kvadratmeter, 18. august. Vedtaket strider mot kommuneplanen for Vågsbygd og kommunens administrasjon ønsket å si nei. Saken ble heller aldri sendt på skikkelig høring. Flertallet i formannskapet ga Lidi dispensasjon fra reglene over bordet, fordi politikerne mener arbeidsplassene er viktige.

Lidi truet med å flytte til Evjemoen hvis ikke han fikk det som han ville.

— Jeg har brukt min demokratiske rett til å klage på vedtaket som ble fattet. Jeg har krevd at Fylkesmannen vurderer om dette er lovlig. Fordi jeg mener så store saker må behandles skikkelig. Det tåler altså ikke Lidi. Vi kan ikke ha det sånn i Norge at politikere blir trakassert når vi forsøker å gjøre jobben vår som folkevalgte, sier Vige.

Straffeloven

Han vil helst ikke anmelde saken til politiet:

  • Nei, jeg regner med at Lidi beklager når han får tenkt seg om. Men jeg har sjekket jussen. Dette kan være brudd på diskrimineringsreglene i straffeloven. På en måte er dette så viktig at vi burde få det avklart, men vi får se, sier Vige.

Vige viser til paragraf 349 i straffeloven, den såkalte rasisme- og diskrimineringsparagrafen.

— Lærebøker i avtalerett forteller om kontraheringsplikt. Den som selger varer til allmennheten, kan ikke nekte enkeltpersoner å handle fordi man ikke liker dem, sier Vige.

— Forstår du at ansatte ved Price Club ikke liker dine synspunkter?

— Jo, uenighet er greit. Men ikke sanksjoner som dette. Jeg har ikke noe i mot Price Club. Jeg synes det er en morsom og kreativ butikk. Men det er min folkevalgte rett og plikt å forsøke å gjøre det jeg mener er rett, sier Vige.

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.