For å se video fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Da testen først ble lagt fram, reagerte mange helsesøstre. Vi var redde for at testen skulle få konsekvenser som økt kroppsfokusering, dårligere selvtillit og at ungdommene skulle sammenlikne sine egne resultater med andres. I tillegg syntes vi det ville vært vanskelig å snakke med dem om kjønnsmodningen. Det ville vært flaut for ungdommene å skulle diskutere det med oss, forteller Lisbeth Gallefoss, helsesøster på Grim skole.

Marit Høy Knutsen, leder for Sentrum helsestasjon, er enig med Gallefoss.

— De er i en sårbar alder hvor de er i stor utvikling, og mange sammenlikner seg med andre. Derfor synes vi blant annet at fettmåling ikke er noen god måte å tilnærme seg ungdommene på, sier hun.

En av tingene kommunens helsesøstre skulle ta seg av var altså å kartlegge kjønnsmodningen til samtlige 13-åringer som er med i helseundersøkelsen «Ung i balanse». Ungdommene skulle få et ark med fem tegninger av forskjellige pubertale stadier. Sammen med helsesøster skulle de så krysse av for den av tegningene som var mest lik deres egen kropp og stadium av utvikling. Her skulle 13-åringene blant annet anmerke behåring, jentene skulle krysse av for hvor store bryster de hadde, og guttene skulle angi hvor utviklet penis var.

Det reagerte helsesøstrene på. De synes det satte eleven i en pinlig situasjon å skulle diskutere det med dem. De klaget på metoden, og i den nye versjonen av testen har denne delen blitt endret. Elevene får fortsatt utdelt arket med de fem tegningene, men de skal nå krysse av uten hjelp fra helsesøster. De skriver ikke navn på skjemaet, og arket legges i en konvolutt som leveres til helsesøster. Slik beholder elevene sin anonymitet og slipper å bli utsatt for en ubehagelig situasjon.

— Vi har gått med på å måle høyde og vekt på ungdommene, men de gjør nå selv sine egne vurderinger av hvor langt de har kommet i puberteten. Hadde ikke dette blitt endret, hadde denne testen ikke blitt noe grei å få gjennomført, mener Lisbeth Gallefoss.

Helsesøstrene nektet også å foreta fettmåling av ungdommene, slik de først ble bedt om. De mente at det er så stort fokus på kropp både på skole, i media, gjennom helsevesenet og ellers i samfunnet, og de følte at disse metodene ville bidra ytterligere til dette presset. Fettmålingstesten skulle gjennomføres med et eget måleinstrument, som blant annet skulle måle valker rundt livet, mellom skulderbladene og på overarmene. De skulle også måle midjen og hoftene på elevene. Denne delen av testen er nå fjernet helt, fordi helsesøstrene reagerte så kraftig på den.

— Vi burde vært tatt med på råd og få vært med på å bestemme hvordan denne testen skulle utføres, det er jo vi som kjenner denne elevgruppen godt. Vi satte oss imot at fettprosenten skulle måles, og den delen har nå falt bort, sier Gallefoss.

lene.gunvaldsen@fedrelandsvennen.no

Se innslag fra TvSør (bredbånd)

For å se musikkvideoen må du ha programmet Windows Media Player .