KRISTIANSAND: — Vi strever med å få blodgivere for tiden. Vi er forpliktet til å ha blod på lager til to-tre ukers forbruk, og må sikre oss nok blod til ferien. Problemet vårt om sommeren er at blodgiverne drar bort. Derfor må vi fylle opp nå. Men akkurat nå ser det ut til at alle har det forferdelig travelt og ikke har tid til å gi blod, så vi sliter forferdelig, sier avdelingsoverlege Tine Steinsvåg på blodbanken på Sørlandet sykehus Kristiansand.

Hun trenger til enhver tid cirka 180 blodposer i kjøleskapet. Men de kan kun oppbevares i fem uker, så Steinsvåg trenger jevnt påfyll sommeren gjennom. - Blodforbruket tar ikke ferie og er likt hele året. Det aller meste av blodet brukes til akutte hendelser. Derfor må vi ha tilstrekkelig beredskap, sier Steinsvåg.

Hun skjønner ikke hvorfor det er så vanskelig å få tak på blodgivere akkurat nå, og lurer på om folk har spesielt mye å gjøre denne forsommeren, siden de ikke tar seg tid til å gi blod.

— Men vi er helt avhengig av at folk gir av seg selv. Det finnes ingen ting som kan erstatte blod, sier Steinsvåg.

Hun forteller at blodbehovet er størst på sykehuset i Kristiansand. Sykehusene i Flekkefjord, Mandal og Arendal har egne blodbanker med egne givere. - Vi har god nok beredskap i dag, men vi strever med å holde den. Og vi er interessert i alle blodgrupper, understreker hun.

Først og fremst ber Steinsvåg om at personer som alt er registrert som blodgivere i kristiansandsområdet kommer før sommeren. Men hun er også interessert i å få nye givere. - Forbruket av blod har økt mye de siste årene uten at vi helt vet hvorfor. Det holder vi på å undersøke. Men forbruket øker mer i Kristiansand enn andre steder. Det kan ha sammenheng med at vi gir mer intensiv behandling til kreftpasienter. Dessuten har vi generelt økt aktiviteten på sykehuset, sier Steinsvåg.

Årlig går det med cirka 4500 blodposer på sykehuset i Kristiansand, hver på cirka en halv liter.

<p/>

<b><font size="2" face="Verdana,Arial,Helvetica" color="#ff0000">Vil du lese mer? Se vår papirutgave.</font></b>