FARSUND: — Om et par uker skal de første kyrene være på plass i fjøset, sier Per Magne Jensen og sønnen Per Erik. Sammen satser de stort på en fremtid innen landbruket, og mens en rekke gårdbrukere kvitter seg med melkekvotene, går gårdbrukerne på Dyngvold i Vanse den motsatte veien.- Det er tøffe tider innen melkeproduksjon, men vi mener det er lønnsomt dersom en driver i stor nok skala, sier Per Magne Jensen.De siste fem årene har de forberedt den store utbyggingen, blant annet ved å kjøpe en nabogård for å sikre seg større melkekvoter. Dermed er det i alt fire gårdsbruk som de tre nå satser på å drive videre i fellesskap. Satsingen på Dyngvold er utvilsomt den aller største i hele Vest-Agder:Fjøset er på 84 x 30 meter, det vil si 2520 kvadratmeter.Siloen er på 1200 kvadratmeter.I fjøset er et eget kontor på 70 kvadratmeter, inkludert kjøkken og soverom.Gården har cirka 1500 dekar med dyrket mark og cirka 100 dekar beitemark.Hvor mange millioner kroner de satser ønsker ikke Jensen å gå ut med, men at det passerer godt over seks-sju millioner kroner er utvilsomt. Fjøset på Dyngvold bygges for fremtiden, med god plass for vekselbruk og utvidelse av kapasiteten.- Dette er et fjøs hvor kyrene ikke står på bås, men vandrer løst omkring i bygget, forklarer Per Erik. I første omgang skal det satses på 100-110 melkekyr, men det er plass til 140 melkekyr pluss en del ungdyr. Dersom det ikke satses på ungdyr, men kun melkeproduksjon, vil det være plass til 185 kyr i fjøset.Fjøset som snart er klart til bruk, er reist på gården til Per Magne Jensen. Dermed ligger bygningen strategisk plassert midt mellom de fire gårdsbrukene, med all dyrket mark rett i nærheten. I dag har gårdbrukerne til sammen 90 melkekyr, og skal øke antallet i løpet av kort tid. Melkekvoten er på 166.000 liter, og i det moderne fjøset er det installert en melketank på hele 10.000 liter.- Alt er datastyrt, og Tine Meierier i Kristiansand kan selv gå inn på dataanlegget for å overvåke melketanken i det nye fjøset på Vanse, sier Per Magne.I løpet av halvannen time kan det melkes 110 kyr i det nye anlegget. Gårdbrukerne bruker bare 45-50 sekunder på å vaske og klargjøre hver eneste ku til melking, og deretter skjer alt automatisk i de ti melkebåsene. Her står kua mellom fem og ni minutter for å bli melket, samtidig som den får sin tilmålte dose med fôr.- Hver eneste ku har en databrikke rundt halsen. Her ligger beskjeden om hvor mye fôr den skal ha til enhver tid, og dersom det er avvik i melketemperaturen eller andre sykdomstegn får vi umiddelbart beskjed, forklarer Per Erik.Alt styres fra kontoret som er bygget høyt oppe under taket i fjøset. Her skal dataskjermene monteres, som igjen styrer hvor den enkelte ku skal ta veien etter å ha passert melkebåsen.- Da dirigeres stengslene ved datahjelp, og kua kommer inn i ulike avlukker avhengig av om den skal insemineres, videre til sin egen kalv eller om den skal rett ut i fjøset igjen, sier Per Erik.