For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Det er jo moro at det går an, men jeg trodde ikke det ville bli godkjent, ler Erik Bånnski Eliassen og viser den ferske navnegodkjenningen fra Folkeregisteret.

For mange tullenavn

— Nei, nå sklir det helt ut med tanke på hva som er tillatt, kommenterer Sylfest Lomheim oppgitt, direktør i Norsk Språkråd.

  • Helt tullete, både Bånnski, Tog, Hværsågod eller alle de andre mellomnavnene. Språkrådet har for lengst sendt brev til Justisdepartementet med klar melding om hva de synes om den liberale navneloven, sier Lomheim.

Bare et innfall

Herr Bånnski på Tømmerstø i Kristiansand tar derimot en slik kritikk med stor ro. Han har gjort det for moro skyld, etter at han fikk kallenavnet Bånnski av kompisene.

— Det hele begynte som et innfall etter en bytur på CB-kjelleren. Der tok jeg fire cider på en gang og helte ned, og etter det fikk jeg egentlig kallenavnet Bånnski. For noen få uker siden kom beskjeden og godkjenningen fra Folkeregisteret, og allerede nå begynner navnet å fungere.

— Haha, se her. Til og med på regningene som dumper ned i postkassa står det nå Erik Bånnski Eliassen.

Mye oppmerksomhet

— Er det et bra sjekketrisk, da? Det blir vel en del oppmerksomhet når du presenterer deg?

  • He he, kameratene og alle andre har i alle fall mye moro av det. Når vi er ute og noen roper Bånnski så svarer i alle fall jeg, humrer Bånnski Eliassen.

— Men hva sier familien din?

— Oj, sann. Det er svært få som vet det i det hele tatt, bortsett fra kameratgjengen. Men etter å ha stått fram i avisen regner jeg med å få noen telefoner, ja. Litt moro må en jo ha, og jeg er sikkert den eneste i hele Norge som heter det.

— Og så er jeg glad jeg har god jobb, sier 23-åringen som er ferskvaresjef i en av byens store matforretninger. Å måtte stille med Bånnski som mellomnavn på jobbintervju er kanskje ikke det smarteste, innser han.

Greit med humor

Navneforsker og amanuensis Ivar Utne Universitetet i Bergen synes det er helt greit at folk bruker humor i navnevalget.

  • Det får folk gjøre som de ønsker, det er tross alt ikke noe verre enn at de har et rart kallenavn, mener Utne. I følge navneforskeren er det en rekke ord som har blitt godkjent som navn etter at den nye navneloven trådte i kraft.

Gudergod ble godkjent som

mellomnavn til en predikant i Bergens-området. En mann i Oslo fikk godkjent Kolaautomat. Tog ble mellomnavnet til en mann som hadde stor interesse for - nettopp tog! Usjyldi ble godkjent som mellomnavn til en mann i fengsel. Batman har blitt godkjent, Filli-bom-bom og Keikoburger likeså. Radiokjendis Espen Thoresen har tatt etternavnet Hværsågo.

Kun et guttefenomen

Gudbrand Alhaug, navneforsker og professor i Nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø er helt på linje med Sylfest Lomheim.

— Dette glir helt ut, og det er tydelig at nær sagt alt er lov. Merkelige navn som Keikoburger og slikt har ikke noe med navn å gjøre, hevder Alhaug. Han tror snarere det har med et ønske om oppmerksomhet.

— Det er jo bare gutter i 20-30 årene som søker slike rare navn. Noen har det til og med som et veddemål om de får de godkjent eller ikke, sier Alhaug.