– Luktkomponenten AND (androstadien-3-one) finnes først og fremst i menns svette og stammer fra testosteron. Studien viser at hypothalamus hos homoseksuelle menn ble aktivisert når de luktet AND, i likhet med heteroseksuelle kvinners hypothalamus, heter det i rapporten fra forsker Ivanka Savic ved Det karolinska universitetssykehuset i Stockholm og hennes forskerteam.

I likhet med det mannlige luktstoffet, utskiller kvinner et annet luktstoff kalt EST. Dette stoffet påvirket hypothalamus hos de heteroseksuelle mennene.

Funn

Da de tolv heteroseksuelle kvinnene, tolv heteroseksuelle mennene og tolv homoseksuelle mennene ble utsatt for disse luktstoffene, samt andre odører som lavendel, sitrus etc., overvåket forskerne responsen i hjernene deres. De andre luktene utenom AND og EST framkalte lik reaksjon hos alle tre grupper.

– Funnene viser at hjernene våre reagerer forskjellig på seksuelt stimulerende luktstoffer og antyder en forbindelse mellom seksuell legning og den nevrologiske prosessen i hypothalamus, mener de svenske forskerne.

– Passer inn

Avdelingsoverlege og professor Espen Dietrichs ved nevrologisk avdeling på Rikshospitalet sier funn fra flere vitenskapelige undersøkelser har gitt mistanke om at det kan være små strukturelle forskjeller mellom hjernene til heterofile og homofile. Men hittil har forskningsresultatene vært for sparsomme til at man har kunnet trekke endelige konklusjoner.

– Disse forskjellene kan være medfødte eller utvikle seg tidlig i livet. Det er særlig i området hypothalamus på undersiden av storehjernen at man har ment å finne slike forskjeller, sier Dietrichs til NTB

– Denne svenske undersøkelsen, som viser at hypothalamus hos heterofile og homofile reagerer ulikt på luktstoffer i mannlig svette, passer således godt inn i tidligere teorier om hjerneforskjeller avhengig av seksuell legning, mener Dietrichs.

Utbredt hos dyr

De såkalte feromoner (stoffer som avgis av en organisme til omgivelsene og påvirker dyr av samme art gjennom luktesansen) påvirker hypothalamusområdet hos de fleste dyr. Stoffet tisper med løpetid utskiller for å tiltrekke hannhunder er et typisk eksempel.

Men det har vært satt spørsmålstegn ved om mennesker reagerer på feromoner. De siste resultatene fra Sverige kan tyde på at det er tilfelle.