KRISTIANSAND: Den nye taxfree-butikken er under bygging på Kjevik i dag, og skal stå klar til de første kundene kommer med København-flyet klokken elleve, fredag.

— Det blir en montert en dør akkurat nå, som skal være operativ på fredag. Det blir en skyvedør i veggen der du ankommer fra utlandet, så kan folk gå rett inn og handle taxfree, sier markedssjef Iver Holter-Andersen i Avinor til Fædrelandsvennens nettavis.

Taxfree-butikken blir ikke særlig stor, men Holter-Andersen lover å ha de viktigste varene på plass.

— Det er en liten butikk, men den er i hvert fall billig. Det er samme selskap som driver butikken som i Bergen, Stavanger og Oslo. Den blir også lavest på pris i Europa. Billigere enn i Amsterdam og København, forteller han.

Det er nok ikke taxfree-butikkene i København særlig glade for.

— Taxfree-folkene på Kastrup er ikke særlig blide. Der er nordmenn en svært viktig kundegruppe som de nå vil miste, sier Holter-Andersen.

Innføringen av taxfree-butikker ved ankomst skal ha mange fordeler. Først og fremst slipper reisende å handle i taxfree-butikkene der de reiser fra, noe som også betyr mindre last for flyet.

— Flyene slipper å dra med flaskene med brennevin fra andre siden av jorden. Å ha hundre brennevinflasker i kabinen er heller ikke særlig ideellt av sikkerhetsmessige hensyn, mener Holter-Andersen.

Du må vise fram gjenparten av flybilletten som dokumentasjon på at du kommer fra utlandet når du vil handle ved ankomst. Hvis du reiser med elektronisk billett, må du forevise utskrift av reiseplan eller vise fram gjenpart av ombordstigningskort.

Travel Retail Norway, som driver taxfree-butikkene, tror det vil bli opprettet 30 til 35 arbeidsplasser på landsbasis, som følge av den nye praksisen.