Voiebyen: — Den vil leke. Og den vil leke på grunn av instinktet. Hunden tar med pinnen tilbake til eieren for å gjøre eieren glad og fordi den øver på å jakte, forklarer fjerdeklasseforsker Eirik Horve Andersen (10) mens Lorry, flink bisk, leverer pinnen til Eirik.

Sammen med resten av fjerdeklasse på Torkelsmyra skole har han forsket på hvorfor hunden henter pinnen. Forrige uke fikk klassen til og med tredjeplass i Årets Nysgjerrigper 2005! De var i Oslo og hentet diplom og premier.

Det hele begynte da Eirik var på tur i skogen.

— Jeg holdt en pinne i hånda og traff en hund som hoppet opp og ville ha pinnen. Jeg lurte på hvorfor, sier Eirik.

Siden ville klassen prøve å komme til bunns i problemstillingen.

De har vært på besøk hos Sørlandet Brukshundklubb for å spørre dem. Klassen har hatt besøk av en veterinær og en hund. De har testet pinnekasting på ulike hunder. I tillegg har de intervjuet 100 hundeeiere.

Før de begynte trodde de at det var lek som var hovedgrunnen til at hunden hentet pinnen. Noen antok også at hunden trodde pinnen var et kjøttbein, at den ville ha noe å gjøre, at den var glad eller at den trodde det var en katt.

— Egentlig er det ikke bra at hunden lærer seg til å løpe etter pinnen, for den kan bite barn, påpeker Christian Ottesen (10).

— Men kan du lære hunden å ikke løpe etter pinnen?

— Hm. Jeg vet ikke.

Hundeeier Esben Norby har hjulpet klassen med forsøkshunden Lorry.

— Jeg var veldig spent på om den ville løpe etter pinnen, for den pleier ikke være interessert i pinner, forteller Esben.

Men Lorry overrasket alle, og løp det hun er god for.

Og en gjeng nysgjerrigperer fikk bekreftet sin hypotese. Pjuh!

hoi