For å høre opptaket må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Jeg ante ikke at sosialistene hadde slik makt over reglementet, sa en ikke-angrende synder da han forlot møtet.

Olsen er varamann for Demokratene i bystyret. Mannen fra Flekkerøy sitter også i Kristiansands høyeste kontrollorgan, kontrollutvalget.

Kun partifelle Vidar Kleppe ville at Olsen skulle få lov å fortsette sin deltakelse på møtet.

Sjokkerte bystyret

Bystyret var i sjokk etter at Tore Olsen sa følgende under en debatt om likestilling:

«Jeg tror vi hadde redusert kvinnevolden hvis kvinner ikke var så kjappe med å legge beina i kors når mannen kommer hjem fra jobb».

Ordfører Jan Oddvar Skisland klubbet, men Olsen fortsatte:

«Det tror jeg ville redusert prostitusjonen også.»

Utover klubbingen foretok ikke Skisland seg noe. Det førte til kraftige reaksjoner i salen, ikke minst blant kvinnene.

Mette Gundersen (Ap) gikk på talerstolen:

— De svært krenkende uttalelsene mot kvinner utsatt for vold, er dypt alvorlige. Jeg vet ikke hva slags verktøy ordføreren har, men ber om at det gis en reprimande. Dette er krenkende både mot menn og kvinner.

Ordfører Skisland sa at han ville ha møte med gruppelederne i pausen i bystyremøtet, før han valgte å fortsette møtet.

Blant de kvinnelige medlemmene var det flere med tårer i øynene.

I Ap bestemte man seg for å marsjere samlet ut av bystyret hvis ikke Olsen ble satt skikkelig på plass. I andre partier truet også jentene med å gå.

«Kjønnsfascisme»

Imri Leer-Salvesen (SV) sier hun fikk vondt for å puste, så sint ble hun.

— Ordføreren burde ikke fortsatt møtet. Olsens uttalelser er ren kjønnsfascisme. Dette er å se på kvinner som menns eiendom. Ekstremt krenkende.

Torbjørn Urfjell:

— Dette henger sammen med Demokratenes menneskesyn. Nå ser dere hva vi kjemper mot. For to dager siden var Kleppe i avisen og mente prostituerte fra Afrika må utvises. Han vet de sendes rett tilbake til voldtekt og vold. De svakeste tas, sier Urfjell.

Høyres nestor, Tore Austad, sier Olsens utsagn er det mest redselsfulle han har hørt i hele sin lange politiske karriere.

Birte Simonsen (MDG) sier hun ikke er overrasket.

— Jeg vet hva som rører seg på den ytterste høyrefronten. Jeg reagerer på at ordføreren tok så lett på det i førstningen.

Mette Gundersen vil ikke kritisere Skisland:

— Han ble tatt på senga, som oss andre. Dette handler ikke om Skislands håndtering, men om noe mye verre.

Flere av bystyrekvinnene tenkte med gru på hvem som kan ha hørt Olsens uttalelse på radio.

— Hvis en kvinne som blir slått av sin mann, har hørt dette, ja, da er det kjempeille, sier Imri Leer-Salvesen.

KrFs Anne Mas Timenes sier hun er sjokkert og bedrøvet. Høyres Inger Skeie Hansen sier hun er sjokkert over at Olsen i det hele tatt kan komme på å si slikt.

Enda krassere etterpå

Det trenger hun ikke være. For Olsen står fast på sitt utsagn og har ikke tenkt å stoppe med å si slikt.

Da han var kommet ut av bystyret, forsterket han like godt uttalelsene.

— De andre snakker om vold i hjemmet. Jeg forteller noe om løsningen. Menn slår ikke fordi de har lyst. Det er en grunn til at de slår.

— Mener du dette?

— I min generasjon sto maten ferdig på bordet da vi kom hjem. Nå er det stress. Ektefeller kommer stresset hjem, og kvinner har ikke tid eller lyst. Det ene ordet tar det andre. Så skjer ting.

— Og dette mener du?

— La meg si det slik, både om hjemmevold og prostitusjon: Får du mat hjemme, blir du fornøyd. Da trenger du heller ikke gå så ofte til andre for å få mat. Noen må tørre å snakke løsninger. Dette er løsningen på en del av kvinnevolden. Jeg sier altså en del, sier Tore E. Olsen.