Ifølge fylkeslege Helga Arianson var det Haukeland sjukehus som selv varslet Statens helsetilsyn like etter at hendelsen hadde skjedd.

– Vi ble gjort kjent med denne saken i forrige uke, og oppfatter dette som en svært alvorlig sak, sier Arianson.

Hun sier til BT at det er opprettet tilsynssak, og at hendelsen nå blir gransket.

– En sprøyte som skulle bli satt intravenøst, ble ved en feil satt i hodet. Konsekvensen av dette er alvorlig, sier Arianson.

– Familien er rystet

BT og Aftenposten har vært i kontakt med en familievenn som har tatt på seg rollen som talsmann for guttens familie.

Foreldrene har også en annen sønn som er litt eldre enn gutten med seg på sykehuset.

Talsmannen sier familien er dypt fortvilet og at de har engasjert advokat.

– Familien er rystet. Vi har det veldig tøft akkurat nå alle sammen.

– ALVORLIG: – Vi ble gjort kjent med denne saken i forrige uke, og oppfatter dette som en svært alvorlig sak, sier fylkeslege Helga Arianson.

Behandlet for kreft

Den seks år gamle gutten skal ifølge familiens talsmann ha blitt operert for svulst i hjernen, og var på Haukeland for etterfølgende cellegiftbehandling.

En sprøyte skulle sprøytes direkte på svulsten i hjernen, en annen skulle gis intravenøst, ifølge familiens talsmann.

Ifølge familievennen byttet legen om på sprøytene, og den som skulle bli gitt intravenøst ble dermed satt i guttens hjerne.

Feilen ble først oppdaget av en sykepleier som så at sprøyten var tom, ifølge familiens talsmann.

Familiens talsmann sier at gutten ble lagt i kunstig koma etter feilmedisineringen.

– Gutten var helt fin og våken tidligere på dagen. Nå ligger han i respirator. Det er helt ufattelig.

Helsetilsynet rykket ut

Avelingsdirektør Brynhild Braut i Undersøkelsesenheten i Statens helsetilsyn skriver i en epost til BT at helsetilsynet rykket ut til Haukeland etter varselet.

«Helse Bergen varslet Statens helsetilsyn om en alvorlig hendelse ved Barneklinikken etter spesialisthelsetjenesteloven paragraf 3-3 a. Hendelsen var en alvorlig livstruende skade på et barn etter en feilmedisinering i forbindelse med cellegiftbehandling.», skriver Braut i eposten.

Nærmere undersøkelser av saken ga mistanke om svikt i helsehjelpen, og det ble derfor bestemt å opprette tilsynssak.

28. august rykket et team fra Undersøkelsesenheten ut og intervjuet helsepersonell, ledere og pårørende for å undersøke hva som hadde skjedd og hvordan det kunne skje.

På bakgrunn av innhentet informasjon holder Statens helsetilsyn på med å lage en foreløpig tilsynsrapport som vil bli sendt Helse Bergen og pårørende til uttalelse, opplyser Braut.

Bekrefter tilsynssak

Direktør ved Barne- og ungdomsklinikken Britt Skadberg, skriver i en uttalelse at de bekrefter at Helsetilsynet er varslet.

«Vi kan bekrefte at vi har en pågående tilsynssak. Det dreier seg om en hendelse på Barne- og ungdomsklinikken som vi umiddelbart varslet Helsetilsynet om. Taushetsplikten gjør at vi ikke har anledning til å kommentere saken ytterligere, sier direktør ved Barne- og ungdomsklinikken Britt Skadberg.», står det i uttalelsen.