— Vi har ventet på å høre fra kommunen, og er selvsagt glade for at hyttefeltet vil bli sikret mot nye skred. Vi slapp med skrekken sist, men kan godt være foruten å oppleve noe slikt igjen, sier kristiansanderen Kjell Egeland.

Mandag meldte NRK Sørlandet at hytteområdet ved Hovdenut nå skal skredsikres.

Her spas noen av hyttene som ble truffet av skredet i januar i år fram. Foto: Johs. Bjørkeli

150 meter bredtFredag 16. januar buldret et 150 meter bredt snøskred ned fra fjellet Hovdenut på Hovden. Hytta til ekteparet Egeland var en av fire som ble truffet, men det visste de ikke før de våknet neste morgen.

De hørte et kraftig brak da snømassene traff hytteveggen, men forstod ikke helt hva det var før neste morgen. Da var veggen med ytterdøra begravd av store snømasser, og Kjell Egeland måtte krabbe ut av soveromsvinduet.

Ingen personer ble skadet i snøskredet, men det oppsto materielle skader på flere av hyttene.

Norges Geotekniske Institutt anbefaler kommunen å skredsikre området under Hovdenut, og ordfører Jon Rolf Næss sier at kommunen vil følge opp.

— Hadde nok ikke sagt ja i dag

— Avhengig av hvor omfattende sikringstiltak det vil være behov for anslår vi at arbeidet vil koste mellom tre og fem millioner kroner. Siden noen av hyttene også benyttes som helårsbolig, håper vi at staten kan dekke noen av kostnadene, sier ordfører Jon Rolf Næss.

Han sier klimaendringene gjør at Bykle kommune i dag har mye større fokus på hvor det åpnes opp for hyttebygging.

— I dag hadde vi nok ikke sagt ja til å bygge de øverste hyttene under Hovdenut. Den gangen hyttene ble bygd var det likevel ikke noe som tilsa at dette var et skredutsatt område, sier Bykle-ordføreren.

To dager etter snøskredet gikk, uttalte skredekspert Peter Gauer i NGI til Fædrelandsvennen at det kunne dreie seg om et tusenårsskred, og at det var noe som var feil dersom det skulle komme et snøskred på stedet hvert 50. år.