I et brev Fædrelandsvennen har fått tilgang til, datert 16. januar i år, oppfordrer domprost Bjarne Sveinall i Kristiansand alle sokneprestene i byen « til å initiere en samtale i menighetsrådet » om å « åpne kirker for forbønn av homofile og lesbiske som har inngått ekteskap ».

Sveinall skriver: « Mitt håp som domprost, er at vi kan ha åpning for dette i alle kirkene. »

— Ja, jeg ønsker at alle kirker skal bli åpne for slike forbønnshandlinger, men nå har jeg i første omgang bedt om at det kommer i gang samtaler i alle menigheter. For det er ikke sikkert alle menigheter ennå er klare for dette. Og selv om ikke alle kirker skulle bli med nå, så vil likekjønnede ektepar som ønsker forbønn nå kunne henvende seg til kirkens servicetorg i Kristiansand og få tildelt både prest og kirke - akkurat som heterofile par som skal gifte seg. Dette kan jeg si fordi jeg allerede vet at vi har både kirker og prester som er klare for å ta i mot homofile og lesbiske par til forbønn, sier domprosten.

Uverdighetssporet

I brevet til sokneprestene minner Sveinall om at biskopene enstemmig - både i 2008 og 2014 - åpnet for at slik forbønn « kan skje på grunnlag av den enkelte prests pastorale skjønn og ansvar », men at « en bør unngå forbønnshandlinger som kan oppfattes som en ny liturgisk ordning (fast rituale. red).»

- Hvorfor har du skrevet brevet?

— Dette er et initiativ for å bidra til verdighet rundt slike handlinger. Det er ikke gunstig for noen når forbønnshandlinger blir henvist til trappeoppganger, til hoteller eller om Kristiansand bystyre synes de må åpne Byhallen for at en prest skal forestå en forbønnshandling der.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook

23. mai sa Bjarne Sveinall til Fædrelandsvennen at «homofilisaken har tatt fra meg frimodighet i forhold til det å være prest. Tatt fra meg glede. Fjernet alt overskudd.»

- Blir dette en god nyhet i Fædrelandsvennen?

— Hvis vi kan komme bort fra uverdighetssporet, ja, så er dette en god nyhet, sier Sveinall.

- Snakket du med biskopen om dette før du sendte brevet?

— Nei, dette initiativet tok jeg etter et møte med prestene her i Kristiansand 15. januar. Men nå, når jeg skjønner at du jobber med saken, vil jeg orientere ham, sier domprost Bjarne Sveinall.

Klokskap og samvittighet

Brevet berører ikke spørsmål om den enkelte prests innstilling til selv å forestå forbønnshandlinger. Målet nå er at kirkene stilles til disposisjon, og dersom den lokale presten ikke vil forestå forbønnshandlingen, kan en annen prest i sonen overta.

I sitt brev forteller domprosten sine sokneprester at de egentlig har myndighet til selv å avgjøre om kirken skal åpnes for forbønnshandlinger, men råder dem til dialog med menighetsrådene.

Sognepresten på Flekkerøy, Gunnar Lindtveit, vil ikke fortelle hva han selv mener, men:

— Jeg ønsker å rette meg etter det som blir resultatet i menighetsrådets behandling, og har allerede forberedt menighetsrådet på saken, og bedt dem behandle den med all sin klokskap og samvittighet, sier Lindtveit.

Domkirken

Sogneprest Aud Sunde Smemo og menighetsrådet i Kristiansand domkirke har bestemt seg: Homofile og lesbiske ektepar er velkomne til forbønn.

I september fortalte sokneprest Aud Sunde Smemo at hun anerkjenner homofilt samliv. Foto: Reidar Kollstad

— Vi hadde faktisk dette oppe i domkirkens menighetsråd dagen før domprosten tok opp spørsmålet i sitt møte med alle prestene i Kristiansand, og vårt menighetsråd vedtok at de ønsker å stille både kirkerom og personale til rådighet for likekjønnede gifte par som ønsker forbønn hos oss, sier sogneprest Aud Sunde Smemo.Hun roser sjefen sin.

— Jeg synes dette er et ryddig initiativ fra domprosten. Selv om prestene kan avgjøre dette alene, er det klokt å snakke med menighetsrådet først. Med slik ryddighet, blir det rett og slett mindre støy - og mer verdighet. Det er bra, sier Aud Sunde Smemo.