Når Kirkemøtet samles i Kristiansand torsdag, vil det igjen være debatten om homofili og ekteskapsforståelse som vinner oppmerksomheten. Standpunktene går i tre hovedretninger: 1. At Den norske kirke tar skrittet fullt ut og innfører kirkelig vigsel av homofile. 2. At kirken utvikler en forbønnsliturgi for homofile par som er viet borgerlig. 3. At den enkelte prest, som nå, kan velge å be for homofile par uten at forbønnen skal ha «vigselslignenede karakter».

— Hvilke av de tre alternativene står du nærmest?

— Det første. Jeg vil være åpen og lytte til debatten, men håper Kirkemøtet nå vedtar at det skal utvikles en vigselsliturgi som kan anvendes for både likekjønnet og flerkjønnet ekteskap, sier Kjetil Drangsholt, en av ti som representerer Agder og Telemark bispedømme på Kirkemøtet.

Dermed er Drangsholt kraftig uenig med Øyvind Benestad som vil sitte sammen med ham på «Agder-benken». Her i avisa i oktober sa Benestad at han «vil bli hjemløs i kirken dersom kirken endrer sin lære om ekteskap». Da hadde nettopp Respons Analyse utført en undersøkelse på oppdrag fra Fædrelandsvennen som viste at opp til fem prosent av egdene vil melde seg ut dersom Den norske kirke tillater vielse av homofile.