Det er virkelig ingen skam i seg selv å tape for Strømsgodset i Drammen. Det gjør de fleste. Fjorårets seriemester har tross alt ikke tapt på «Gamle gress» siden 16. juni 2011.

Arild Sandvik - kommentar.jpg

Men måten Start tapte på var bekymringsfull. Måten de fremsto på defensivt uroer meg.For det skal ikke være slik at man sitter med hjertet i halsen hver gang Starts motstander nærmer seg Håkon Opdal. Slik var det i serieåpningen søndag. Allerede etter et kvarter kunne man ane at det ville bli mange baklengsmål om ikke Start fikk litt mer kontroll på kampen. For selv om Ernest Asante & co. imponerte med å tørre mye offensivt i starten, så virket de desto mer vaklevorne bakover.

Start hang rett og slett ikke sammen som lag. Særlig på venstresiden hadde Zlatko Tripic og Rolf Daniel Vikstøl trøbbel når hjemmelaget i perioder angrep både med høyrekant Storflor, høyreback Vilsvik og midtstopper (!) Storbæk. Sentralt var Solomon Owello tidvis katastrofalt dårlig. Han mistet ballen i farlig posisjon flere ganger og virket generelt treg og utilpass. Midtbanemakker Fernando Paniagua spilte sin kanskje beste kamp for Start, og viste i første omgang at han har en strøken pasningsfot og kan være en trussel på offensiv dødball. Men samspillet mellom costarikaneren og Owello fungerer foreløpig ikke. Og dermed er Starts problem sentralt på midtbanen omtrent like stort som det var i fjor vår. Defensivt ser det definitivt ikke ut som om de har funnet ut av det sammen, noe som bør gi Mons Ivar Mjelde hodebry de neste dagene.

Hovedproblemet søndag så imidlertid ut til å være at Start virket nervøse. De virket preget av stundens alvor, av ikke å ha den selvtilliten man kunne forvente av et lag som har levert varene gjennom vinteren skulle ha. Og de virket ikke å takle at det ble overspilt. Ja, jeg er klar over at Start tok ledelsen to ganger i første omgang, og sånn sett viste at de hadde selvtillit nok til å angripe med mange mann. Men så fort de blåkledde fikk satt fart fremover, virket Owello & co. å være redde for det som skulle komme. Det minnet dessverre mye om slik vi har sett Start på bortebane flere ganger de siste sesongene. Lite kyniske, med for store avstander mellom ledd og enkeltspillere, og ikke minst som altfor dårlige til å rydde unna i egen boks.

Da Godset scoret 3-2 like etter pause, så det også ut som om luften gikk totalt ut av de gule. De sluttet å tro på poeng og sluttet nærmest å spille fotball.

Det er selvsagt for tidlig å antyde at Start vil få en sesong der de tar få poeng på bortebane. Men dersom ikke de gule fremstår mer samlet defensivt, og med større kynisme og trygghet i de to neste bortekampene, mot Sarpsborg 08 og Aalesund, så kan Starts poengfangst etter fire runder fort være skral.

Ikke hjelper det at fjorårets beste spiller, Jesper Mathisen, fort kan være ute med skade i flere uker.

Det er bare å innse at Godset, selv med flere nøkkelspillere ute, fortsatt er et par hakk bedre enn Start. Og at Mjelde har mye å ta tak i på treningsfeltet til uka.