I over ett år har sykehuset kjempet for å unngå å måtte sende sørlendinger som skal opereres for magekreft til Oslo Universitetssykehus HF eller Akershus Universitetssykehus HF.

Sørlandet sykehus har brukt egen vitenskapelig forskning som argument. En forskning som har vist at 22 prosent av pasientene ved Oslo universitetssykehus (Ous) lever to år etter operasjonen. Men ved Sørlandet sykehus (Sshf) overlever dobbelt så mange: 44 prosent.

Fortsette

Derfor var ønsket til Sshf å få fortsette med operasjonene inntil Ous kunne framvise tilsvarende behandlingsresultater.

— En grundigere gjennomgang av tallmaterialet fra Oslo viser, slik jeg leser dem, at pasienter fra Sørlandet vil få et tilsvarende godt tilbud i Oslo, som i Kristiansand, sier direktør Jan-Roger Olsen ved Sørlandet sykehus.

Begrunnelsen er at Sshf bare har operert rundt 10 pasienter i året, og det er kun halvparten av minsteantallet som kreftrådet anbefaler for å kunne utføre en forsvarlig behandling. Blir det mindre enn 20 pasienter i året, får ikke sykehuspersonalet nok erfaring til at kvaliteten på behandlingen er god nok, i følge Helse Sør-Øst.

Olsen sier at antall magekreftoperasjoner er fallende ved Sørlandet sykehus, og også på bakgrunn av det har han forståelse for at fagdirektøren i Helse Sør-Øst vil ha alle overført til Oslo.

Betydelig dilemma

Olsen antydet i fjor nærmest mytteri dersom han ikke fikk lov til å fortsette med magekreftbehandlingen:

— Hvis jeg ikke hadde fått lov til å fortsette med våre operasjoner av magekreftpasienter, hadde jeg fått et betydelig dilemma, sa Olsen til Fædrelandsvennen 21. juni 2013. Med den nye gjennomgangen av tallmaterialet er imidlertid direktøren komfortabel med løsningen. I tillegg peker han på at det nå er innført halvårlige møter mellom Sørlandet sykehus og Oslo universitetssykehus for å bedre samarbeidet og sikre god oppfølging.

For det er fortsatt Sørlandet sykehus som skal kontrollere og følge opp pasientene når operasjonen er gjennomført.

Bekymring

I ett brev fra Sørlandet sykehus til Oslo universitetssykehus gis det uttrykk for bekymring fordi kirurgene ved Sshf mister erfaring når de ikke lenger får operere. Den manglende erfaringen kan få konsekvenser i akuttilfeller hvor pasienter trenger operasjoner i mageområdet. Dette jobber nå Olsen for å bøte på.

— Vi prøver å få til en løsning slik at våre ansatte kan komme til Oslo og gjøre operasjoner der, slik at de kan beholde kompetansen sin.

Helse Sør-Øst har bestemt at operasjonene skal overføres fra 1. juli.

— I løpet av to år er det ikke usannsynlig at også Akershus Universitetssykehus HF må flytte sine magekreftpasienter over til Oslo universitetssykehus. Dette vil igjen bety ytterligere forbedring i kvaliteten på behandlingen Ous gir, sier Olsen.