— Det er mye mer effektivt å sitte hjemme og rette prøver og stiler. Det er vanskelig å konsentrere seg på et overfylt kombinert arbeids- og lunsjrom, der kolleger sitter og prater, sier lærer Marianne Homestad ved Grim skole.

Mandag ble det kjent at Unio Kommune valgte å akseptere meklingsmannens skisse til arbeidsavtale for skolen. Avtalen sier at lærerne skal være på skolen i inntil 7,5 timer daglig, men riktignok bare dersom de fysiske arbeidsforholdene som kontorplass, pc og telefon er på plass.

Marianne Homestad som er lærer ved Grim skole sier at hun hadde stemt nei til avtalene dersom det hadde vært uravstemming i dag.

— Det var absolutt ingen jubelstemning på skolen da forhandlingsresultatet ble kjent. Jeg hadde også håpet på en bedre avtale med mindre undervisningsplikt, for å få bedre tid til elevene og til for- og etterarbeid, sier Marianne Homestad.

Provosert

Kollega på samme skole, Frank Otto Pedersen, er også skuffet.

— Den fleksible arbeidstiden vi fram til nå har hatt har vært et av godene med det å være lærer. Vi har lang utdannelse og ikke spesielt god lønn. Nå vil en trolig se at flere finner seg noe annet å gjøre. Det provoserer meg grenseløst at noen tydeligvis ikke har tillitt til at vi kan disponere deler av arbeidstiden vår selv, sier Frank Otto Pedersen.

På nettsiden til Utdanningsforbundet gir mange lærere uttrykk for stor frustrasjon over arbeidsavtalen som de mener ble langt dårligere enn de hadde håpet og trodd. Flere har fortsatt debatten på sosiale medier som Facebook. Arve Stokkelien, også Grim skole, skriver blant annet at «verdens dårligste fagforening heter Utdanningsforbundet« . Flere andre kolleger gjør det klart at de kommer til å stemme nei ved uravstemmingen som skal være klar ved skoleslutt.

- Nytteløst å streike

Fylkesleder Åse Løvdal i Utdanningsforbundet i Vest-Agder har registrert at det er stor misnøye blant mange medlemmer, og da spesielt på tilstedeværelsesplikten. Hun tror imidlertid ikke de kunne streiket seg til et bedre resultat.

— Jeg håper likevel våre medlemmer sier ja til avtalen når de får studert den skikkelig. Å stemme nei ved en uravstemming er også langt mer alvorlig enn å uttrykke sin misnøye på sosiale medier, sier hun.

Åse Løvdal sier partene sto milevis fra hverandre da forhandlingene startet, men at de har fått gjennomslag for tre viktige prinsipper: Det skal fortsatt være en sentral arbeidstidsavtale. Antall undervisningstimer skal være det samme som tidligere. Arbeidsåret skal med tillegg av planleggingsdager fortsatt følge elevenes skoleår, og ikke kunne endres uten sentrale forhandlinger.