Krypinnet i byen, eller «båien», er høyt skattet.

— Akkurat som bedrifter i Kristiansand har hytte på Hovden, så har Valle og Bykle kommuner leiligheter ved sjøen. Dette fungerer som et velferdsgode for de ansatte, forklarer Torleif Homme fra teknisk avdeling i Valle kommune.

Fædrelandsvennen treffer ham under ferieoppholdet i Markens gate 1, en bolig med 75 kvadratmeter gulv, kjøkken, bad og to soverom.Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Brukte Agder Energi-gevinst

Kommunen betalte 1,7 millioner kroner da politikerne i 2006 bestemte seg for å investere i en flik av «Kristiansand city». Foranledningen var som følger:

Leiligheten måler 75 kvadratmeter gulv, med kjøkken, bad og to soverom. Foto: Tore André Baardsen

— Før Agder Energi-fusjonen fikk eierkommunene ut en gevinst som ble satt i fond. Rådmannen ba kommunestyret om å låne to millioner til kjøp av en bedriftsleilighet, som kunne selges når kommunen trengte pengene. Tanken var at det å sette penger i eiendom i Kristiansand i hvert fall ikke ga dårligere avkastning enn en konto i Valle Sparebank, forklarer Homme.Valget sto mellom hytte ved sjøen og leilighet i sentrum. Det endte med leilighet i Markens, siden den er mer anvendelig året gjennom.

Konklusjonen er at det har vært en god investering i de 300 ansattes ve og vel. Ferieboligen er svært populær, og så godt som utlånt hele året.

- Bylivet frister

Om sommeren er pågangen ekstrem, men mange søker også til byen for juleshopping.

Det er bylivet som frister; shopping, Sjøhuset og Fiskebrygga.

— Det er bylivet som frister; shopping, Sjøhuset og Fiskebrygga. Og så er det sikkert de som benytter anledningen til å besøke Dyreparken eller ta en svipptur til Danmark, opplyser Anne Berit Solheim, konsulent i Valle kommune med ansvar for firmahytta i Kristiansand.

Om sommeren kan de ansatte låne leiligheten en halv uke av gangen, og betaler da en liten sum for faste kostnader.Byklekommune kjøpte i 2008ferieleilighettil sine ansatte i andre etasje i Østre Strandgate 5. Den er noe større, måler rundt 100 kvadratmeter, og kostet 4,4 millioner kroner. Også denne skal være svært populær blant de ansatte.