Mandal-ordfører Tore Askildsen (KrF). Foto: Jarle R. Martinsen
Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp). Foto: Kjartan Bjelland
Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H). Foto: ERLEND OLSBU

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ønsker fortgang i prosessen rundt kommunesammenslåing på Sørlandet. Noen av Agders ordførere har klare tanker om hvordan de ønsker kommunekartet skal se ut.

— Vi kan skape en robust kommune som går fra Setesdalen til kysten. En storkommune med 17.000 mennesker, sier Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H) til Fædrelandsvennen.

Han snakker om å slå sammen Lillesand med Iveland og Birkenes.

Han får ikke mye støtte fra Birkenes. Ordfører Arild Windsland (H) mener det ikke er noe vits med en kommunereform om kommunene blir så små som Lillesand, Iveland og Birkenes slått sammen.

— Signalene fra kommunalministeren peker mot at han ønsker robuste kommuner. En kommune på den størrelsen ville ikke fått mange flere innbyggere enn Vennesla, så da ser jeg ikke vitsen, sier han.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp) i Iveland sier det ikke ville vært naturlig for Iveland å slå seg sammen med Lillesand.

Må se på oppgavene

Mandal-ordfører Tore Askildsen (KrF) ser for seg en sammenslåing med nabo Lindesnes. Bystyret i Mandal har fattet vedtak om at de ønsker kommunesammenslåing, og ordføreren mener det er naturlig å få en god dialog med nabokommunene.

— Det mest nærliggende for meg vil være en sammenslåing mellom Mandal og Lindesnes, pluss en eller flere av innlandskommunene, som for eksempel Marnardal, sier Askildsen.

Han mener man bør tenke mindre på sammenslåing, og mer på befolkningsgrunnlaget, og det å vite hvilke oppgaver kommunen skal løse. Han vil være åpen for alle løsninger, men mener at Mandal bør ligge i forkant.

— For vår del bør vi være en sterk innlandskommune, samtidig som vi ivaretar kystnære strøk, sier Askildsen.

Flere alternativer

Ordfører-kollega Janne Fardal Kristoffersen (H) i Lindesnes ser poengene til Askildsen, men sier det er for tidlig å sette noen kommunegrenser ned på kartet.

— Vi ser både mot Mandal i øst, Lyngdal i vest og kommunene nord for Lindesnes. Det viktigste er at vi har hånda på rattet, og finner ut hvordan kommunene rundt oss ser for seg alternativene.

— Askildsen i Mandal mener det er nærliggende å slå seg sammen med dere i Lindesnes. Hva tenker du om det?

— Ja, Lindesnes er en flott kommune som ligger veldig strategisk til, men vi ser på alle muligheter, sier Fardal Kristoffersen.

Søgne og Songdalen

I Songdalen tenker ordfører Johnny Greibesland (Sp) at det vil være naturlig å se mot kommunens gode venner i Søgne. Han har sendt bestilling til rådmannen i kommunen om å fremme kommunesammenslåing i kommunestyret.

— Per dags dato vil jeg foretrekke Søgne. Vi samarbeider godt allerede, og har mange av de samme utfordringene, sier Greibesland, og nevner utfordringer på vei og utvikling av handel vest for Kristiansand.

Han er enig med sine ordførerkolleger om at kommunens oppgaver må komme først. 24. mars legger et ekspertutvalg fram første utredning om hva som kreves av en kommune i fremtiden.

- De mindre bør se hva de er tjent med

Ordfører i Kristiansand Arvid Grundekjøn (H), sier det ikke er opp til Kristiansand å ta initiativ til samtaler om kommunesammenslåing.

— Kristiansand er stor nok til å klare seg rimelig både når det kommer til rasjonell og kostnadseffektiv tjenesteytelse, og ha gode nok fagområder, sier Grundekjøn.

Han sier Kristiansand isolert sett ikke har noe behov for rask ekspandering, men sier at en sammenslåing kan ha god effekt med tanke på blant annet storbymidler.

— Det er de mindre kommunene som bør se på hva de er tjent med. Jeg tror prosessen er tjent med at våre nabokommuner definerer sine behov, og at Kristiansand heller kan fungere som en god samtalepartner, sier ordføreren.

— Det at Kristiansand blir større kan i tillegg gjøre oss mer synlig på den nasjonale agenda. Så størrelse kan ha en verdi, sier han.