— Dette er noe jåleri, fnøs Terje Næss, Arbeiderpartiets ikke ukjente fagforeningskjempe fra Nikkelverket, da formannskapet onsdag formiddag skulle innstifte vedtektene for Kristiansand bys hedersmedalje.

— Forsvaret har medaljer. Det er forståelig. De gis til mennesker som fortjener det. De er villig til å ofre sine liv for oss. Denne medaljen for Kristiansand er bare noe jåleri, en anakronisme, en tradisjon fra 1800-tallet, sa Næss.

Kampsak for ordføreren

— Å dele ut medaljer i 2015 er en ubegripelighet. Ingen går med medaljer i vår tid, skjøt partiets gruppeleder Mette Gundersen inn.

— Jeg forstår dette er en kampsak for ordføreren, men bortsett fra idrettsarrangementer for barna mine, er det ingen som praler rundt med medaljer lenger, sa Gundersen og la fram et forslag om at arbeidet med hedersmedaljen ble avsluttet for godt, her og nå.

Ordfører Arvid Grundekjøn var imidlertid ikke med på at medaljer ikke hører med i selskapslivet.

— Jeg har vært i en del selskaplige sammenhenger der en faktisk bærer medaljer. Det er slik at det er borgere av vår by som har vært med i sangkor i 30 år, og der det er avvist at de kan tildeles kongens fortjenestmedalje. Vi føler nok at de fortjente borgere av vår by bør få en hedersbetegnelse i slike tilfeller, sa ordføreren.

Pris: 6000-12.000 kroner

Han opplyste formannskapet om at medaljene vil koste mellom 6000 og 12.000 kroner stykket. Fire gullsmeder har levert inn forslag til kommunen.

— Vi vil jo ha en flott medalje når en først skal bære den i selskapslivet. Her er det antydet en pris fra 6000-7000 til 11.000-12.000 kroner, pluss et flott diplom. Så bør vi kanskje ha en internasjonal kunstnerkonkurranse for å få et verdig diplom, humret ordføreren, og la til med en mer alvorlig mine at det kunne man gjøre litt enkelt.

— Men går vi først inn for det, så skal den være litt flott. Om du da nærmer deg en pris på 10.000 kroner, og hedersmedaljen deles ut et par ganger i året, så er det beløpsstørrelser som er beskjedne, sa ordføreren og presiserte at prisen ikke nødvendigvis vil bli utdelt hvert år.

Hedersmedaljen ble vedtatt mot Arbeiderpartiets fire stemmer.