22. november 2002: Daværende ordfører Bjørg Wallevik og konserndirektør Jon Fredrik Baksaas avduket det omdiskuterte kunstverket. Foto: Torstein _en

— Er den fjernet? Hvorfor er den det? Da forventer jeg at Telenor erstatter «Rosen» med annen kunst.

Det sier Bjørg Wallevik i en kommentar, ordfører og snortrekker sammen med daværende konserndirektør i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, da kunstverket ble avduket en tidlig vinterdag i 2002. Spørsmålene hun stiller og kravet hun fremfører besvares i alle fall delvis av kurator i Telenors kunstsamling, Anne Wiland:

22. november 2002: Daværende ordfører Bjørg Wallevik og konserndirektør Jon Fredrik Baksaas avduket det omdiskuterte kunstverket. Foto: Torstein _en

— Hos oss er det kultur for å la kunst rullere blant Telenors bygg. Heretter skal «Rosen» stå utenfor konsernets hovedkontor på Fornebu i Bærum, sier Wiland til Fædrelandsvennen.

Jeg sa vel noe sånt som at den var litt annerledes enn forventet

Hun legger til at ansatte der er forberedt på kunsten som kommer, og antar at synspunktene på den rosa installasjonen kan deles på midten.

Uvisst

— Når kommer en erstatning på plass i Kristiansand?

— Det jobber vi med.

— Synes du kunstverket er pent?

— Det er vel mer morsomt enn pent.

«Rosen», som er laget av østerrikeren Franz West, har vært gjenstand for diverse synspunkter og lunsjsamtaler.

— Kan du huske hva du sa da du trakk presenningen av, Bjørg Wallevik?

— Jeg sa vel noe sånt som at den var litt annerledes enn forventet.

— Du sa «Neimen, bevare meg vel».

— Ok. Ikke desto mindre går alt seg til, og dette er et kunstverk som har skapt både debatt og humør. Men Telenor kan ikke bare ta uten å gi, gjentar hun som dro presenningen av.

Informasjonsdirektør i Telenor, Per Aril Meling, holder likevel muligheten åpen for at det er nettopp det telefonselskapet kan.

Flere navn

— Ingenting er besluttet. Vi får se hva som skjer, sier han.

Kunstverket «Rosen» har hatt flere kallenavn og beskrivelser i løpet av sine 13 år i Kristiansand.

En av gjestene under avdukingsseremonien i forbindelse med innvielsen av Telenors bygg, daværende fylkesordfører Thore Westermoen, mente «Teleslynge» kunne være treffende. Andre har omtalt det som «Tarmslyng». Tine Sundtoft, den gang regional direktør i NHO, anså kunstverket som meget humoristisk, spenstig og ganske modig, mens Kjell O. Johannessen, i 2002 direktør for Sydspissen, vedgikk at rosa ikke var hans favorittfarge.

Etter at noen malte «Rosen» brun en natt for fem år siden, fikk installasjonen kallenavn etter hunders etterlatenskap.

Franz West har selv uttalt at han fra 1990-årene særlig lot seg inspirere av formene på wienerpølser og figurer av adaptiver (faglige tilpasninger, red. anm).

Les også: