— I stedet for en diskusjon om hvem som er best egnet til å bekle et felles fylkesmannsembete for Agder, får vi en rekke dårlig funderte og splittende innlegg, sier førsteamanuensis Jon P. Knudsen ved Universitetet i Agder til Fædrelandsvennen.

Øystein Djupedal, fylkesmann i Aust-Agder siden 2009, har gjort det klart at han ønsker seg posisjonen som ny, felles fylkesmann for begge Agder-fylkene. Foto: Sondre Steen Holvik

Han viser til at både Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen(KrF) og ordførerkandidat Harald Furre (H) har uttrykt skepsis til Øystein Djupedal som fylkesmann for hele Agder.— Jeg synes de oppspillene deres var relativt smålige. Kristiansen anførte noen gamle ideologiske kontroverser, mens Furre antok en del ting han ikke hadde sjekket, blant annet om Djupedals forhold til strandsonepolitikkken, som var direkte feil, sier Knudsen.

Ordfører-støtte til Djupedal

- Er du smålig, Harald Furre?

— På ingen måte, svarer Furre når han blir forelagt Jon P. Knudsens uttalelser om at han driver skyttergravsdebatt.

Høyres ordfører-kandidat i Kristiansand, Harald Furre, mener Øystein Djupedal mangler troverdighet som en samlende skikkelse for et sammenslått fylkesmannsembete. Foto: Kjartan Bjelland, Arkiv

— Å si det, er banalt. Jeg er på redelig og flat mark debattmessig når jeg påpeker at Djupedal ikke har politisk troverdighet i Vest-Agder. Blir han ansatt, må han jobbe hardt for å fremstå som en samlende skikkelse for begge fylkene, slår Furre fast.Fredag gikk de fire ordførerne i Grimstad, Gjerstad, Risør og Åmli ut i Nrk og støttet Djupedals kandidatur.

Hans Antonsen (V) i Grimstad sier at hans agenda med støtten er å vise at kritikken mot Djupedal er ubegrunnet.

— Jeg er ikke overrasket over skepsisen i Vest-Agder, men kan si at de som er redde for hans fortid som SV-er, kan slappe helt av, sier Antonsen.

- Gitt Sørlandet en nasjonal posisjon

Grimstad-ordføreren sier at han kjenner igjen kritikken mot Djupedal fra før han begynte i Aust-Agder.

Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) ønsker å justere bildet folk i Vest-Agder har av Djupedal, og sier kritikken mot ham som SV-sympatisør er ubegrunnet. Foto: Tore André Baardsen, Arkiv

— Den kritikken har han gjort til skamme siden han begynte i 2009. Djupedal har vært en likeverdig samarbeidspartner for kommunene, han skjønner Sørlandet og han har gitt Aust-Agder en helt annen posisjon nasjonalt, fremholder Hans Antonsen. - Tenker du over at du påvirker prosessen med utspillet?

— Min agenda er først og fremst å balansere det inntrykket som skapes av Djupedal i Kristiansand. Det utelukker ikke at andre kvalifiserte folk søker, sier Antonsen.

Vil ha flere kandidater

Harald Furre sier han har fått med seg støtten til Djuedal fra flere hold.

— Jeg registrerer at Djupedal blir oppfattet som en god fylkesmann i Aust-Agder, og det er veldig interessant at også Høyre-ordførere er fornøyde med ham. Men i Vest-Agder har Djupedal fortsatt et image som SV-politiker, mener Harald Furre.

Min agenda er først og fremst å balansere det inntrykket som skapes av Djupedal i Kristiansand.

Jon P. Knudsen sier det er en styrke for Djupedal at ordførere fra flere partier gir ham støtte, og at han er en naturlig kandidat til embetet.

— Forhåpentligvis bringer debatten fram flere gode kandidater, sier Knudsen.

Førsteamanuensisen mener Kristiansand som landsdelens største by har et spesielt ansvar i debatten.

— Det er viktig at politikere med en rolle i det regionale bildet ser på dette som en samlende sak for landsdelen, og ikke bruker den til å bringe gamle kontroverser videre, sier Jon P. Knudsen.

Støtter Djupedal

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) gir Øystein Djupedal gode skussmål som fylkesmann i Aust-Agder.

Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap) sier det er synd at saken om felles fylkesmann i Agder har blitt en debatt om person, og ikke om oppgaver. Foto: Kjartan Bjelland, Arkivfoto

— Jeg opplever som ordfører at Djupedal er en god mann for kommunene, sier Næss.- Når han får kritikk for å være for kommunevennlig, må jeg bare riste på hodet. Det er jo nettopp det en fylkesmann skal være, sier Jon Rolf Næss.

Arbeiderparti-ordføreren mener det er synd at saken om felles fylkesmann i Agder har blitt en debatt om person.

— Det er mye viktigere å diskutere oppdragene og oppgavene til fylkesmannsembetet. Og der har Djupedal vært et forbilde, sett fra mitt ståsted som ordfører, sier Næss.