Det går fram av protokoll fra Tvisteløsningsnemnda.

I sju år har hun jobbet ved samme avdeling, i en 75 prosent stilling. I 2012 ga hun skriftlig beskjed om at hun ønsket fulltidsstilling. Dette skjedde i forbindelse med sykehusets storsatsing for å redusere antall ufrivillige deltidsstillinger.

Søkte

Etter dette ble det ansatt folk i to omganger i utvidede stillinger ved avdelingen, uten at hun fikk jobben. Den ene gangen ble hun ikke engang opplyst om at utvidelse av stilling ble utlyst, og fikk dermed ikke søkt. I stedet var det tilkallingshjelp og vikarer som fikk utvidede stillinger.

Hun mener både ansienniteten og kvalifikasjonene klart burde gi en henne fortrinnsrett til utvidelse av stilling. Hun opplevde seg forbigått og spurte om dette dreide seg om aldersdiskriminering.

Enig

Flertallet i tvisteløsningsnemnda mener hun ble forbigått. De mener sykehuset burde ansatt henne, siden hun var kvalifisert og ansienniteten gir henne fortrinnsrett.

Sykehuset argumenterte blant annet med at hvis kvinnen hadde fått jobben, ville det betydd at andre hadde fått redusert sine stillingsbrøker til under 50 prosent, og sykehuset har som mål at ingen skal ha deltidsprosenter under 50 prosent.

Flertallet mente imidlertid at dette ikke var grunn god nok, ettersom arbeidsmiljøloven fastslår at fortrinnsretten bare kan fravikes dersom det fører til «vesentlig ulempe» for virksomheten.

Aldersdiskriminering

Hvorvidt det hadde foregått aldersdiskriminering, tar ikke nemnda stilling til.

Mindretallet mener imidlertid at det var en vesentlig ulempe, og at kvinnen ikke ble forbigått.

— Min klient er fornøyd med å ha fått medhold i tvisteløsningsnemnda og hun håper at SSHF i fremtiden i lignende saker forholder seg til gjeldende regelverk, sier kvinnens advokat Monica Haugedal.

Organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus opplyser at SSHF ikke har tatt endelig stilling til hvorvidt tvisten skal bringes inn for domstolen. Fristen utløper 15. mai.