— Vi tror ikke noe på at dette blir bedre. Dette blir en styrking av byene på bekostning av distriktene. Jeg tror det blir vanskelig å påstå noe annet. Vi vet at når ting blir sentralisert så blir terskelen for å komme til indre bygder høyere. Det er bare sånn det er, sier Marnardal-ordfører Helge Sandåker (Ap) til Fædrelandsvennen.

Tirsdag kveld presenterte Høyre, Frp og Venstre den nye organiseringen av Politi-Norge. Antall politidistrikter blir redusert fra 27 til 12, men Agder fortsetter som i dag. Det er klart at antall lensmannskontorer og politistasjoner også skal reduseres, men hvor mange som forsvinner er uvisst.

— Vår politimester har i mange vært klar på at hun ønsker å gjøre noe med lensmannskontorene. Det er liten tvil om at hun kommer til å bruke denne muligheten til å gjøre betydelige endringer, sier Sandåker.

Her kan du lese avtalen mellom regjeringen og Venstre.

Uvisst om nedleggelser

Politimester Kirsten Lindeberg mener avtalen gir gode muligheter for et mer robust politi. Hva politireformen vil bety for Agder er fremdeles uklart, men Lindeberg har tidligere vært klar på at antall tjenestesteder bør reduseres betydelig. Foto: Jon Anders Skau

Politimester Kirsten Lindeberg har tidligere foreslått at antallet tjenestesteder reduseres fra 27 til 11. Om dette nå blir en realitet er uklart.— Vi er glade for at vi fremdeles skal være et eget distrikt. Hva avtalen vil innebære for Agder kan jeg ikke svare på nå, men dette vil vi komme tilbake til under en pressekonferanse onsdag. Vi er nødt til å bruke litt tid på å analysere dette. Vi ønsker å ha en tilstedeværelse som best mulig er tilpasset den enkelte kommune, sier Lindeberg til Fædrelandsvennen.

I en pressemelding sendt ut tirsdag kveld sier Lindeberg at Agder-politiet forhåpentligvis får nytte av arbeidet i ”Prosjekt Agder” som ble sendt til Politidirektoratet i februar 2012. — Da foreslo vi å dele distriktet inn i fire politistasjonsdistrikt og sju lensmannsdistrikt. Vi foreslo ikke konkret hvor de forskjellige kontorene skulle ligge, sier Lindeberg.

Les også:

— Ingen sentralisering

I avtalen mellom Høyre, Frp og Venstre fremgår det at den enkelte kommune kan klage på beslutninger om strukturendringer som berører dem. Klageinstans er Justis- og beredskapsdepartementet.

— Hvordan det blir organisert i Agder tør jeg ikke svare på. Kommunene skal være involvert i prosessen i samarbeid med politimesteren. Ingen kontorer skal legges ned uten at det blir behandlet politisk, sier Kjell Ivar Larsen (Frp), som vikarierer på Stortinget for partifelle Åse Michaelsen.

Larsen er ikke enig at reformen vil styrke de store byene på bekostning av bygdene.

— Reformen skal gi et mer ensartet politi. Den innebærer blant annet krav til responstid. I tettsteder mellom 2000 og 20.000 innbyggere skal politiet være fremme innen 15 minutter i halvparten av tilfellene. På den måten blir det ingen sentralisering, selv om mange lensmannskontorer kan forsvinne, sier Larsen.

Les også:

— Mister tilstedeværelse

KrF trakk seg som kjent fra avtalen fordi partiet fryktet at reformen ville gi redusert tilstedeværelse lokalt.

— Reformen gir politimestrene fullmakt til å fastsette strukturen som de ønsker. Det frykter jeg vil føre til at vi mister tilstedeværelse i kommunene. Det er negativt for blant annet det forebyggende arbeidet, sier justispolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Fædrelandsvennen.