lekter.jpg
Leder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Naturvernforbundet Kristiansand har reagert sterkt på dumpingen av plast i vannet.
Dette er et av bildene Fylkesmannen mottok med meldingen om all plastikkforurensningen i Kristiansands skjærgård. Disse ble funnet på Bragdøya. Foto: Fylkesmannens Miljøvernavdeling

— Kristiansand Havn har hovedansvaret. De står juridisk ansvarlig i forbindelsen med utslippstillatelsen vi har gitt på Lagmannsholmen, sier senioringeniør Bjørn Wattne Østerhus i Fylkesmannens miljøavdeling.

— Vi kommer til å sende regningen for opprydningen til forurenser, sier assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt i Kristiansand Havn. Han synes det er vanskelig å si hvem som har ansvaret.

— Men det skal vi få avklart i et møte mandag med kommunen og Glencore, sier Granfeldt.

Glencore og kommunen

Steinmassene som Kristiansand Havn får til Lagmannsholmen er såkalt overskuddsmasse. Den kommer fra utsprengning av Glencore sine fjellhaller, og fra kommunens utsprengning av nytt renseanlegg på Odderøya, som Kruse Smith har kontrakt på.

Dette er et av bildene Fylkesmannen mottok med meldingen om all plastikkforurensningen i Kristiansands skjærgård. Disse ble funnet på Bragdøya.

— Vi er en av flere leverandører av stein til Kristiansand Havn. Plastkablene er fra sprengningen når vi tar ut stein fra fjellhallene. Som leverandør er det nå satt litt ekstra fokus på at det ikke skal følge med plastkabler, sier administrerende direktør Øivind Stenstad i Glencore Nikkelverk AS.Han avviser at Glencore har erstatningsansvar.

— Det er Kristiansand Havn som har dialogen med Fylkesmannen, sier han.

Miljøprosjekt

Tipset om forsøplingen kom fra Nina Hove. Hun var ute og gikk langs strandkanten på Randøya, da hun oppdaget de gule plaststrimlene som lå i langs skjærgården. Videre fant hun dem på Stokken og på Bragdøya. Fredag ettermiddag ligger det fortsatt store mengder plaststrimler helt ut til Stokken og Randøya.

— Selv om mye er skylt ut igjen med stormen, er det fortsatt store mengder igjen, får Fædrelandsvennen opplyst.

Assisterende havnedirektør Granfeldt sier Kristiansand Havn har ryddet opp i sitt nærområde. Når det gjelder plaststrimlene på Randøya og Stokken sier han:— Det er forurenser sitt ansvar å rydde opp. Kristiansand Havn har en spesiell rolle når det gjelder forurensing i våre sjøområder. Dette vil bli tatt opp møtet mandag; hvordan forurensningen skal kartlegges og hvordan opprydningen skal skje. Jeg kan ikke svare for forurenser. Men det må ryddes opp. Vi skal sørge for at det blir gjort, så blir det et spørsmål om å få plassert regningen der den hører hjemme, sier han.

Granfeldt sier til Fædrelandsvennen at han er glad for at Naturvernforbundet følger med på saken.

— Vi ser på Lagmannsholmen som et miljøprosjekt der vi har gjort en stor jobb for å hindre forurensning. Dette med disse plastlendingene var eitrende dumt, sier han.

Tiltakene

Havneingeniør Svein-Inge Larsen opplyser at arbeidet med utfyllingen ved Lagmannsholmen ble stoppet etter funnet av plastrørene. Fredag er arbeidet igangsatt igjen.

— Vi har nå fått godkjent fire tiltak fra Fylkesmannen som skal stoppe dette, sier Larsen.

— For det første skal overskudd av ledninger fjernes før sprengning. Deretter skal synlige rester av gule slanger ryddes vekk etter sprengning. Så skal det foretas en ny kontroll når massene mellomlagres før de lastes over på lekteren. Her vil Kristiansand Havn i fremtiden foreta stikkontroller. Til slutt skal det foretas en siste kontroll på lekteren før massene dumpes, sier Larsen.

— Dette burde vært gjort av dem som leverer stein. De har ikke anledning til å levere forurenset masse, og det er de godt kjent med, sier Larsen.