— Han hadde blikket rettet mot meg, sier Cecilie Nesland.

Lørdag rundt klokka 19.30 var Nesland i ferd med å rygge ut fra gårdsplassen hjemme på Madland i Åseral, da hun oppdaget et dyr i veikanten.

— Jeg ble så skremt da jeg så det store dyret. Men dyret var ikke redd for verken meg eller bilen, forteller 18-åringen.

Denne gaupen er knipset i Dyreparken i Kristiansand. Slik ser et slikt dyr ut på nært hold. Foto: Kjartan Bjelland

Trodde det var ulv

Fra bilen observerte hun skapningen, som hun ikke klarte å identifisere.

— Jeg tenkte først at det kunne være en ulv, sier Nesland.

Angrer på noe

Hun forteller at hun observerte dyret i rundt 10 minutter, før det lusket videre ut på et jorde der det skremte vettet av et par rådyr som beitet.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Nesland fikk knipset et bilde. Bildet havnet etter hvert hos en erfaren jeger, som mente at det var mye som tydet på at det var en gaupe hun hadde observert.

— Jeg er ikke så tøff, så jeg gikk ikke ut av bilen for å ta bilde. Nå angrer jeg litt på at jeg ikke gjorde det, for da hadde bildet blitt mye bedre, påpeker 18-åringen.

- En stor katt

Jon Erling Skåtan, rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Agder og Rogaland, er nokså klar på at Cecilie Nesland møtte en gaupe lørdag.

— Det er en stor katt som sitter i veikanten ved autovernet. En så stor katt er en gaupe. Det er jeg ganske sikker på. Man ser det på kroppsfasongen og det runde hodet, og man kan se antydninger til prikker i pelsen, sier han.

- Er de farlige?

Skåtan forteller at det er såpass mange unge gauper i landsdelen, at de i prinsippet kan dukke opp hvor som helst.

— Fra Åseral er det kort vei til Bygland, der det har blitt dokumentert at det har blitt født en til to gaupeunger, ynglinger, hver år. Gaupen som ble observert i Åseral, tror jeg kan være en voksen gaupe. Trolig en hann.

- Er gauper farlige?

— Nei, det har vel aldri blitt dokumentert at en gaupe har angrepet mennesker. Gauper er redde for folk, opplyser Skåtan.