VAKKERT: Kristiansand i vinterlig soloppgang. Foto: Anders Martinsen
SETT OVENFRA: Slik fuglene ser Kristiansand. Foto: Anders Martinsen
KJÆRLIGHET TIL BYEN: 1300 av de 2000 trykte bøkene er allerede solgt. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Kristiansandere har aldri sett noen flottere bøker heller enn den, forfatter Steinar Kristiansen og fotograf Anders Martinsen nå presenterer.

De to, begge bypatrioter på sine halser, har egentlig laget en moderne versjon av visa, der kristiansandere synger at det finnes ikke noe sted her i verden som Vesterveien, sånn om kvelden når sol går ned.

Til og med kinesere kan lære av teksten, uten å måtte nøye seg med bildene. Tyskere, spanjoler, franskmenn og italienere også, for den saks skyld.

Hvert av de seks kapitlene i boka I love Kr. sand har sammendrag på deres språk. Alle øvrige ord kan leses på både engelsk og norsk.

Forfatteren avviser at I love Kr. sand er en skrytebok.

FORNØYD: Ordfører Arvid Grundekjøn liker både boka og omtalen av seg selv. Foto: Lars Hollerud

Nøktern

— Det er en nøktern bok, sett med patrioters øyne. Om noen synes vi har laget et glansbilde, svarer vi at vi har laget et sant glansbilde. Ja, vi viser fasaden, men vi går også bak fasaden og er åpne om både hvordan vi er og hvordan vi har det, sier Kristiansen, som legger til:

— Dette er en bok bokhandlere har etterspurt, kort sagt fordi noe tilsvarende aldri er laget.

Fra nå av kan mennesker over store deler av verden lese at landets høyeste badetemperatur er målt på Sørlandet, at mennesker fra 157 land bor i Kristiansand, at ti ulike partier styrer i bystyret og at 60 prosent av avfallet resirkuleres.

Bare for å lekke litt.

Visittkort

Duoen bak boka tolker det som et godt tegn at ordfører Arvid Grundekjøn overvar boklanseringen fredag ettermiddag. Ikke bare det, han sa at boka bør bli et visittkort for byen, en bok politikere og næringslivsfolk rundhåndet bør dele ut til fjern og nær.

Som norsk generalkonsul for Latvia, er han også glad for at boka er trykket i det landet. Foreløpig handler det om 2000 eksemplarer, hvorav kommunen allerede har skaffet seg 350 av de 1300 som hittil er solgt.

— Visit Kristiansand kan også selge noen, for eksempel når cruisepassasjerer ankommer byen. Randi Haukom, avdelingsleder i nevnte firma, lovet å tygge på forslaget fra forfatter Kristiansen, som nå har 27 bøker på sin private CV.

Boka byr ikke bare på lekre bilder og gode ord. Sidene er også illustrert med qr-koder, hvilket betyr at lesere ved hjelp av mobilen kan fordype seg i både dette og hint om mangfoldet i Kristiansand.

Også Facebook er benyttet. I løpet av fire uker før lansering har nettsiden trukket 5000 såkalte følgere.