— Senterpartiet er imot parkeringshus under torvet, det er ingen tvil om det, sier Ole Magne Omdal, Senterpartiets (Sp) bystyrerepresentant i Kristiansand.

Tvilen ble likevel sådd mandag kveld, da Sp sammen med Venstre annonserte at de ikke ønsker å stanse utbyggingen av p-huset. Tirsdag sier Omdal atSp umulig kan gi tilslutning til Venstres forslag fordi miljøgevinstene er altfor små, og legger seg langflat etter gårsdagens uttalelser.

- Jeg beklager måten det kom ut på, og legger meg flat for det. Men skulle vi ha gått inn for et parkeringshus, måtte vi også ha fått innfridd visse krav, noe det ikke lå an til at vi ville få, sier Omdal.

Rådmannen har anslått at det vil koste minst 50 millioner å stanse arbeidet under Torvet. Motstanderne mener det vil være dyrere å la være. Kommunen vil tape penger på et nytt parkeringshus og de har også utgifter på 17 millioner til byggingen. Foto: Kjetil Reite

Den nye vendingen fra Senterpartiet tirsdag morgen har trolig likevel ingen betydning for utfallet av p-hussaken på onsdagens bystyremøte.

Stilte miljøkrav

Etter at Sp i går ettermiddag hadde gruppemøte, var det enighet blant partimedlemmene om at det ville være krevende å gå imot rådmannens innstilling om å fortsette arbeidet med parkeringskjelleren, blant annet fordi avtalener juridisk bindende, og fordi det økonomiske erstatningskravet er anslått til å koste kommunen over 50 millioner kroner.

F.v. Ivar Bergundhaugen (V), Emma Lind (V), Ole Magne Omdal (Sp) og Petter Benestad (V) etter gårsdagens gruppemøter.

Gruppemøtet ble derfor enige om å se på andre muligheter, og gikk i samtale med Venstre etter at de hadde hatt sitt gruppemøte.— Dersom Senterpartiet på noen som helst måte skulle tenke seg å støtte rådmannens forslag, måtte dette innebære en miljøkompensasjon som virkelig monnet. En prisreduksjon på 25 prosent for kollektivbilletter, og en skikkelig satsing på å redusere biltrafikken inn til sentrum, var blant av mulighetene. Dette ble signalisert inn til Venstre, uten at vi kunne finne noen løsning, sier Omdal.

Gikk for langt

Da Venstres Ivar Bergundhaugen sammen med Omdal møtte pressen like etter ble det hele likevel presentert som en endelig avtale, selv om ingen papirer var signert. Omdal uttalte at avgjørelsen ble tatt med tungt hjerte, men nå er Omdal tydelig på at han i bystyret onsdag denne uken vil gå inn for å stanse utbyggingen.

— Det skjedde noe kjapt i går, og jeg personlig gikk for langt i mine uttalelser. Jeg har sendt en melding til Bergundhaugen med en oppklaring om at det ikke foreligger noen avtale mellom Venstre og Senterpartiet, sier Omdal.

Han forteller om en stresset situasjon i gårsdagens møte med pressen.

— Jeg ble tatt litt på senga. Vi skulle diskutere litt med Venstre da de var ferdige med sitt møte, men så kom pressen for nærme. Det ble en litt hektisk situasjon, og jeg stilte nok litt uforberedt, innrømmer Sp-representanten.

Venstre står støtt

Venstres Ivar Bergundhaugen erkjenner at han i dag har mottatt kontrabeskjeden fra Omdal, uten at det bekymrer ham nevneverdig. Dagen derpå ser også han at det hele kan ha godt hurtig for seg mandag kveld.

— Jeg ser i dag at vi kanskje ikke var så tydelige likevel, men jeg opplever at vi egentlig ønsker de samme tingene, som å sikre grønne lunger i byen og å tydeliggjøre et grønnere sentrum, sier Bergundhaugen.

- Kjenner du deg igjen når Omdal signaliserer at det var vanskelig å bli enige om miljøkrav?

— Ikke hundre prosent, men jeg forstår at det er Sps vurdering, sier han.

Bergunhaugen slår fast at han selv står for gårsdagens uttalelser, og gjør det tydelig at han onsdag vil stemme for rådmannens innstilling i bystyret.

— Vi står støtt, vi vingler ikke.