— Det har vært noen uhell og hendelser langs veiene på Sørlandet mandag. Folk må tilpasse fart og avstand etter forholdene. På grunn av snødekket, blir det en annen friksjon enn normalt, sier Svein Roger Dahlen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Porsgrunn.

- Ta det med ro

Per Kristian Klausen, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, sier at folk må ta det med ro og ikke haste hjem.

— Det er bedre å komme hjem en halv time for seint enn ikke å komme hjem, poengterer han.

OBS-varsel

Omsider nådde vinterværet også kysten av Agder, hvor det i løpet av formiddagen begynte å snø. Yr.no sendte ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold på grunn av vind og snø.

— Vi har fått noen meldinger her og der om at det begynner å bli glatt. Noen har måttet strø, sa trafikkoperatør Ellen Lunde Rennesund ved Veitrafikksentralen rundt klokka 11.45. Veivesenet sendte også ut spesialvarsel til sine entreprenører, som står klare i begge fylker.

Fra klokka 14 begynte det å strømme inn meldinger om vansker i trafikken. I Mandal erE 18 sperret i begge retninger etter en kollisjon mellom et vogntog og en personbil.

På E 18 i Aust-Agder ble det meldt om fire trafikkuhell på en halvtime som følge av det speilglatte føret. På Stoa i Arendal var hele åtte kjøretøy involvert i en kollisjon.

Kan fort bli kolonnekjøring

Ifølge Rennesund kan det bli aktuelt med kolonnekjøring flere steder.

— Det kjøres allerede i kolonne over Haukelifjell. Hvis vind og nedbør øker kan det fort bli kolonnekjøring mellom Haukeli og Hovden også, sier Rennesund.

En bilist i Hunnedalen har allerede meldt fra om vanskelig føre der.

Det er imidlertid langs kysten problemene har en tendens til å hope seg opp.

— I de indre strøkene er som regel folk vant til å kjøre under slike forhold. Selv om det ikke er støre mengder snø langs kysten må man tilpasse seg forholdene. Man kan ikke kjøre som om det er bart, sier Rennesund.

Plussgrader torsdag

Ifølge Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt vil det snø en del mandag.

— I løpet av ettermiddagstimene kan en nok forvente seg mellom fem og åtte centimeter over hele Agder. Det blir også påfyll med snø i høyden senere i uken, mens temperaturen går over null langs kystområdene på torsdag, sier meteorologen.