Administrerende direktør i Glencore, Øivind Stenstad. Foto: Kjartan Bjelland

— Det har vært en lang vei å gå. Foreldrene ser fram til at saken kan avsluttes. Dette er en meget alvorlig sak med tragisk utfall. Mine klienter har mistet sin sønn som ble drept på jobb, sier bistandsadvokat Inger Johansen til Fædrelandsvennen.

1. februar 2011 ble den 18 år gamle elektrikerlærlingen Øyvind Bue Lundevold alvorlig skadet i en gasseksplosjon på Glencore, tidligere Xstrata, nikkelverk. Han døde kort tid etter på sykehus.

Manglende forebygging

Nå har kristiansandbedriften fått 300.000 kroner i bot for brudd på arbeidsmiljøloven og den såkalte storulykkeforskriften.

— Bedriften har ikke sørget for, gjennom systematisk arbeid, å treffe de nødvendige tiltakene som skal til for å forebygge storulykker, sier politiadvokat Rune Amundsen i Agder-politiet til Fædrelandsvennen.

Han sier det er gitt noe fradrag i botens størrelse på grunn av lang saksbehandlingstid.

Til Riksadvokaten

Etter halvannet års etterforskning, henla Statsadvokaten i Agder store deler av saken etter bevisets stilling i juli 2012. Henleggelsen omfattet ikke mulige overtredelser av storulykkeforskriften.

Foreldrene til 18-åringen påklaget henleggelsen, og klagen gikk helt til Riksadvokaten, som mente hele saksforholdet måtte vurderes på nytt.

— De omstendighetene som kom fram under etterforskningen tilsa etter vårt syn en straffereaksjon. Når den er kommet, er foreldrene tilfreds med det, sier foreldrenes bistandsadvokat.

Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen har vurdert dødsulykken på nytt etter ordre fra Riksadvokaten.

— Det foreligger uttalelser både fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Arbeidstilsynet, og disse dokumentene er tatt med i den nye vurderingen, sier Holmen.

Arbeidstilsynet snudde

Arbeidstilsynet hadde opprinnelig ikke innstilt på straff etter ulykken. Etter å ha gjennomgått nye opplysninger mente tilsynet at det riktige var foretaksstraff.

— De nye opplysningene var rapporten fra DSB, som ikke var tilgjengelig for oss da vi avga vår første vurdering. Det er også fortatt noen nye politiavhør, sier seniorrådgiver Snorre Nordstrand.

DSB har hele tiden ment at det var rett å straffe bedriften.

— Nikkelverket har etter DSBs vurdering brutt bestemmelser i storulykkeforskriften. Det foreligger videre dokumentasjon på at interne prosedyrer ikke var oppdatert og at andre interne prosedyrer ikke ble etterlevd, sier seniorrådgiver Kåre Løvdal.

Drept av trykkbølge

Ifølge nikkelverkets egen granskningsrapport var årsaken til den fatale ulykken at et titanspjeld i en ventil antente i en atmosfære av ren oksygen under høyt trykk. Trykkbølgen etter eksplosjonen gikk gjennom en lang korridor og ut inngangen til bygningen der Øyvind Bue Lundevold sto.

Titanspjeldet ble satt inn i 2002. Granskningsrapporten slo fast at bedriften i 2004 innførte et ledelsessystem som kunne oppdaget at dette var et uheldig materiale å bruke.