— Ja, dette er oppsiktsvekkende positivt, og har spart liv og lidelser for mange, sier seksjonsleder og avdelingsoverlege Øystein Berg ved Sørlandet sykehus. Han får full støtte fra pasient Siw Bergstrøm Lund (56) fra Lillesand. Hun fikk nylig satt inn sin andre kneprotese:

— Jeg er fra Lillesand og ba denne gangen spesielt om å få bli operert her i Kristiansand, for de er veldig flinke, sier hun mens Berg sjekker kneet hennes. Det er hovent, men ingen infeksjoner.

Måtte stenge

I 2002 måtte ortopedisk avdeling stenge, alle operasjoner ble avlyst i en periode fordi sju prosent av pasientene ble smittet av infeksjoner. I over 10 år har avdelingen jobbet systematisk for å redusere antall infeksjoner. Det ble satt opp en liste på 40 punkter og tiltak som skulle gjennomføres, og den er planmessig fulgt. I 2013 kunne avdelingen notere seg for rekordresultat.

Avdelingen opererte inn protese i 180 hofter og 104 knær i fjor. Bare en av de 284 operasjonene gav infeksjon. Siden 2006 har avdelingen klart å holde seg innenfor det internasjonale målet om at ikke flere enn to prosent av pasientene får infeksjon.

Systematisk

Avdelingsoverlege Øystein Berg. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er resultat av systematisk jobbing etter internasjonale retningslinjer for forberedelse av pasienten før, under og etter operasjonen, sier Berg.Det vil si at sykehuspersonalet er svært nøye med å holde pasienter som er infisert når de kommer inn, adskilt fra friske pasienter. Dessuten reduseres smittefare med desinfeksjon av pasient, at ingen går ut eller inn av operasjonsstuen under operasjon og stor nøyaktighet ved sårstell etter operasjonen.

— I tillegg er vi selvfølgelig svært nøye på håndvask og at de ansatte ikke bruker smykker eller klokker på jobb.

Problemer

Hovedgruppen av pasientene er godt over 70 år når de blir innlagt for å få satt inn hofte- eller kneprotese. Noen er både 80 og 90. — 80-90-åringer kan dø av infeksjon hvis de er allment syke. De har svekket immunsystem og resten av kroppen er svekket av alderdommen, sier Berg. Han påpeker at det er snakk om dype infeksjoner som ofte fører til at sykehuset må operere på nytt, både en og to ganger.

Og selv om infeksjonen rammer gamle pasienter hardest rent fysisk, utsettes også yngre for store problemer. For dersom protesen må justeres eller skiftes på grunn av infeksjon, kan det være starten på kanskje 40 år med proteseproblemer. Det regnes som svært ugunstig dersom man må skifte protese.

Krykker

— Når man opererer inn en kneprotese, er ikke målet å kunne jogge. Målet er å klare å gå uten krykker eller stokk, sier Berg.

Bergstrøm Lund er veldig glad for at de to operasjonene har gått uten infeksjoner med tilhørende smerter og nye behandlinger.

— Det tar jo ett års tid før beinet er så godt som det kan bli, men sånn er det jo, sier hun.

Infeksjonene skyldes for en stor del bakterier som kommer fra huden, enten pasientens egen eller andres.