Det brenner rundt denne hytta på Høylandssletta.
Her jobber brannvesenet med å stanse brannen før den når bebyggelse. Foto: Jarle R. Martinsen
Det brenner kraftig i skog og gress på Høylandsheia i Lyngdal. Foto: Sigbjørn Utland
Brannkonstabel Geir Hageland i gult forsøker å slå ned brannen. Foto: Jarle R. Martinsen
Her jobber brannvesenet med å slukke brannen. Foto: Sigbjørn Utland
Det brant fortsatt ved 22-tiden. Foto: Jarle R. Martinsen
Tor Oddvar Torkildsen, vakthavende overbefal i Brannvesenet Sør. Foto: Jarle R. Martinsen

— Alt er under kontroll, og vi har redusert mannskapet til fire-fem personer som er i området for å kontrollere, sier brannsjef i Brannvesenet Sør IKS, Jon Inge Aasen.

Videre sier han at det er skummelt når vinden tar seg opp utover dagen, og det er bakgrunnen for at mannskaper vil være der utover ettermiddagen.

Brannsjefen meldte at brannen var under kontroll cirka klokka 08.00 onsdag morgen.

— Etter å ha hatt vakthold i natt, i forbindelse med gården og hytta i nærheten av brannen, kjørte vi på med 22 mannskap fra brannvesenet og sivilforsvaret klokka 05.00 i dag tidlig. Etter noen timer driver de nå med etterslukking av brannen, sier Aasen til Fædrelandsvennen.

Han forteller at det fremdeles brenner i kratt på heia, men at terrenget er for bratt til at mannskapet når frem. Dette skal derfor få brenne ut.

Fronten mot E 39 skal også være utbrent.

— Men det kan fort skje noe uforutsett. Det er fryktelig tørt og kommer det vind kan det blusse opp igjen. Men de driver etterslukking nå og det ser ut til å gå greit, opplyser brannsjefen.

Bratt terreng

Han regner med at cirka 400 mål gikk med i lyngbrannen. Det er stort sett lyng, kratt og einer som har brent.

På grunn av bratt og kupert terreng ble brannvesenet trukket tilbake ved midnatt. Vaktmannskaper har imidlertid fulgt med gjennom natten.

— Det brant helt opptil hytteveggen på hytta, og rimelig nærme gården, sier Aasen.

Noen av de største problemene brannvesenet har hatt med brannen er det bratte terrenget og mangelen på vann i nærheten.

Slukket front

Klokka 22.30 tirsdag kveld brant det fremdeles godt oppe på heia like vest for E 39 ved Åtlandstunnelen i Lyngdal. Det var da ikke lengre fare for at brannen skulle spre seg til bebyggelse. Tidligere på kvelden beveget brannen seg mot en hytte, et bolighus og et lite gårdsbruk, men etter at brannmannskapene ankom var det aldri noen reell fare for bebyggelsen.

— Vi er i ferd med å få oversikt og kontroll over brannen. Nå holder vi på å slukke fronten mot det bebodde huset. Den andre fronten som går mot E 39 skal bare få brenne ut. Det verste som kan skje er at E 39 blir stengt for en kort periode, sier vakthavende overbefal Tor Oddvar Torkildsen i Brannvesenet Sør like før klokken 22. Brannvesenet fikk melding om gressbrannen på Høylandsheia i Lyngdal, like ved E 39 Åtlandstunnelen, klokken 19.17. — Det brenner friskt. Brannvesenet jobber med å holde den unna bebodd hus. Vinden blåser mot E 39. Foreløpig er veien åpen, opplyste operasjonsleder i Agder politidistrikt, Øyvind Andersen, klokken 20.02. ## Store mannskaper

Brannvesenet i Lyngdal sendte ut alt av mannskaper, og kalte i tillegg ut mannskaper fra Kvinesdal og Hægbostad. To politipatruljer var også på stedet.

Sivilforsvaret ble også kalt ut.

- Sivilforsvaret har i første omgang innkalt en tropp (FIG Lyngdal ca 20 pers) som skal bistå BV Sør i Lyngdal, opplyste Sivilforsvarsadjutant i Vest-Agder Sivilforsvar, Ingeborg Skretting Hasli, i en pressemelding.

Fare for hus

Ifølge et vitne Fædrelandsvennen snakket med brant det kraftig på stedet. Operasjonsleder Andersen fortalte at flammene var femti meter unna et bebodd hus.

— Brannvesenet prioriterte å redde det. Foreløpig skal huset ikke ha tatt fyr. Det var også fare for ei hytte. Ellers er det lite bebyggelse i området, sier Andersen.

Risikerer å måtte stenge E 39

Han varslet Vegtrafikksentralen om brannen.

— De er varslet om at vi risikerer å måtte stenge europaveien. Det blåser i den retningen. Men foreløpig har det ikke skjedd, forklarte Andersen.

Klokka 21.13 melder politiet at det ikke lenger er noen umiddelbar fare for at brannen når E 39. — Hytte ser også ut til å bli reddet, opplyser operasjonslederen.