Foreløpig er området inngjerdet, og et bartelt satt opp i påvente av russen.

Det er satt opp et stort bartelt på området. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Nå har Potetbakeren vært her og rigget seg til, og i morgen tidlig begynner riggingen av scenen. Vi kommer også til å sette av plasser til grilling, adskilt fra bilene, sier Karl Petter Sandvik i Eventi, som arrangerer treffet. Sikkerhet er i høysetet på arrangementet, og russen må gjennom en streng kontroll før de får adgang til området med bil.

Bilene ransakes

— Ved inngangen til amfiet har vi en sluse, der alle passasjerene må ut av bilen og bort til billettkontroll for å sikre at alt er i orden med identifikasjon og alder. Bilen blir ransaket av vårt team, som ser etter alkohol, våpen, narkotika og brennbare væsker. I motsetning til andre russearrangementer så er det ikke lov å ha med seg alkohol her, derfor er vi strenge på dette, sier Sandvik. I fjor ble det anmeldt fire voldtekter i sammenheng med russetreffet i Kongeparken, dette er noe Sandvik ser alvorlig på.

— Vi kan aldri helgardere oss mot at noe skjer, men vi gjør alt vi kan for å forhindre det. Vi har belysning på hele området, og til enhver tid er det minst 20 vektere som patruljerer området og går mellom bilene, noe Norsk Folkehjelp også er med på, sier Sandvik.

Små fall og beruselse

Norsk Folkehjelp har samarbeidet med Sørlandstreffet lenge, og har gode erfaringer fra treffet.

— Tidligere har dette gått veldig bra. Vi er en førstehjelpstjeneste, og deltar med 5-6 stykker i et eget telt på området. De skadene vi har hatt før har vært små fall og beruselse, sier beredskapsleder Odd Terje Kvål.

Sandvik har bare lovord å komme med når det gjelder russen.

— Russ er fantastiske å ha med å gjøre, det er lite tull og lite bråk. En 18-åring har ennå respekt for autoriteter, og skeier ikke så mye ut som de som er eldre. Det meste bråket vi har hatt tidligere har skyldtes uvedkommende som vil inn på området uten å være russ. Vi har gode sikkerhetsrutiner for å være sikre på at ingen uvedkommende kommer inn, sier Sandvik.

Helgens russetreff har konserter hele lørdag kveld, fra klokka 16.00 til 01.30. Det vil være kåringer av russebilene i kategoriene lyd, interiør/eksteriør og årets van. Det vil være mulighet til å sove i telt på stedet.

Føre-var-holdning

Maren Klakegg er president for russen ved Tangen videregående skole, og gleder seg til helgens fest.

— Det er så kjekt når alle fra Sørlandet kommer sammen. Det blir god musikk og godt selskap, sier Klakegg. Russen på Tangen videregående har hatt møter om sikkerhet under russetiden for at alle skal ha det godt.

— Vi har en føre-var-holdning, som blant annet innebærer å drikke mindre alkohol og mer vann, passe på hverandre og ikke la folk gå alene. Vi vil fokusere på forebygging, slik at vi ikke får flere ofre, sier Klakegg.

For russen er de kommende ukene en travel tid, med flere arrangementer rundt om i landet.

— Treffet nå i helga blir en oppvarming til Kongeparktreffet, som arrangeres neste helg. Det går i ett disse ukene, sier Klakegg.