Det går fram av den ferske tilsynsrapporten som fylkesmannen i Vest-Agder har laget. Fylkeslege Kristian Hagestad anser saken som så alvorlig at han oversender den til Statens helsetilsyn. Hagestad ber om at helsetilsynet vurderer å gi fastlegen en formell reaksjon. Det vil trolig bli en skriftlig advarsel.

I 2010 ble det oppdaget en mistenkelig flekk på lungen til Egeland Ottersen, og fastlegen skrev et brev til henne med beskjed om å ta kontakt for videre undersøkelser. Hun mener hun aldri har fått brevet. Fylkeslegen anser det som mest sannsynlig at brevet er sendt.

Fatale

Det er imidlertid ikke avgjørende for fylkeslegens konklusjon. For fastlegens fatale feil var at han ikke sørget for å purre på Egeland Ottersen når hun ikke har svart på brevet. Dette til tross for at han er hennes fastlege, har vært det i hele livet og hun var på over 20 konsultasjoner hos ham etter at kreftflekken ble påvist. Legen har selv erkjent feilen og beklaget den sterkt.

I løpet av de 3,5 årene ble hun så syk at hun måtte selge firmaet sitt og sykmelde seg. Senere måtte hun selge både huset og hytta, og hun har vært sterkt plaget av smerter og tretthet.

Laila Egeland Ottersen (55) hadde håpet å få se barnebarnet Leonard (1) vokse opp, nå vet hun ikke hvor lenge hun lever på grunn av lungekreften. Foto: Steinar Vindsland

KritisererFylkeslegen kritiserer også flekkefjordslegen for å føre mangelfull journal. Blant annet når det gjelder "plan for behandling", pasientens tilstand og resultater fra kliniske undersøkelser. Dessuten har den mangelfulle journalen gjort det vanskeligere for fylkeslegen å dokumentere alt som har skjedd i saken.

— Fylkesmannen vil understreke at pasientjournalen skal være et aktivt arbeidsredskap for legen selv. Det innebærer blant annet at tidligere journalinformasjon benyttes aktivt i videre oppfølging av pasienten, skriver Hagestad.

I sin redegjørelse til fylkesmannen har fastlegen hevdet at dette har vært hans eneste alvorlige feil som lege. Det er ikke sant. Fylkeslege Hagestad viser til en sak fra 2009, som var så alvorlig at det ble gjennomført tilsyn mot ham. Også den gangen gjaldt det forsinket behandling av en kreftpasient.

Lovbrudd

Da ble konklusjonen at flekkefjordslegen hadde brutt helsepersonell-loven og Hagestad vurderte allerede da å oversende saken til Statens helsetilsyn:

"... men har funnet å kunne avstå fra dette bl.a. fordi legen selv har beklaget svikten og vil ta lærdom av den," skrev Hagestad i 2009. I saker av mindre alvorlig karakter kan fylkesmannen selv konkludere med om loven er fulgt eller ikke. Men når saker er mer alvorlige, oversendes de til Statens helsetilsyn.

Sjelden

— Det er sjelden vi oversender saker om leger og enkeltpasienter til Statens helsetilsyn, sier Hagestad.

— Etter alt å dømme vil fastlegen få en skriftlig advarsel. Hva skal til for at autorisasjonen inndras?

— Da må det være veldig grov faglig svikt som har gjentatt seg over tid, sier Hagestad.

Laila Egeland Ottersen er glad for tilsynsrapportens innhold.

— Det er viktig at det blir satt fingeren på sånne feil. Jeg mottok aldri det brevet, og ble ikke fulgt opp i etterkant, sier hun.

Fastlegen beklager

Fastlegen i Flekkefjord beklager dypt feilen han har begått.

— Jeg beklager det jo veldig sterkt, og har dårlig samvittighet, sier fastlegen som ønsker å være anonym.

Han er ikke enig i alt som står i rapporten og antyder at en eventuell skriftlig advarsel fra Statens helsetilsyn vil bli en kraftig belastning for ham.

— Jeg skal jo fortsette i dette yrket. Og jeg skal jo også leve videre med feilen min og sove om nettene, sier han.

— Hva synes du om at fylkesmannen nærmest anklager deg for løgn når du påstår dette er din eneste alvorlige feil i karrieren?

— Men den saken han sikter til i 2009, fikk ingen følger for pasienten. Hun fikk operert bort kreftsvulsten og ble frisk igjen. Da synes jeg ikke det kan kalles alvorlig feil, sier fastlegen som peker på at han ofte må ta avgjørelser basert på skjønn.